nieuws

CBS: Daling afgifte woningbouwvergunningen

bouwbreed

voorburg – Het aantal verleende woningbouwvergunningen is in het eerste kwartaal van dit jaar net boven de 14.000 uitgekomen. Dat is 18 procent minder dan in dezelfde periode vorig jaar, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

In elf van de twaalf provincies deed zich een daling voor. Alleen Zeeland gaf in het eerste kwart vaker toestemming om een huis te bouwen dan in de eerste drie maanden van 2002. In Groningen zakte het aantal verstrekte bouwvergunningen het hardst, met 54 procent naar 323 stuks. In het vierde kwartaal van vorig jaar noteerde het CBS ook al een afname van het aantal verleende bouwvergunningen ten opzichte van een jaar eerder. In de vier kwartalen daarvoor was steeds sprake van een stijging. Vorig jaar werden uiteindelijk in totaal dik 72.000 bouwvergunningen afgegeven.

Het aantal gereedgekomen nieuwbouwhuizen is in het eerste kwartaal van 2004 juist weer gestegen, met 18 procent naar ruim 8800. Het is voor het eerst sinds het vierde kwartaal van 2001 dat sprake is van een stijging. Met name Drenthe, Groningen en Zuid-Holland deed zich een toename voor. In Groningen daarentegen daalde het aantal gereedgekomen woningen fors, met 61 procent.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels