nieuws

Britse bouw nog veel te gevaarlijk

bouwbreed Premium

londen – Het aantal dodelijke ongevallen en gewonden in de Britse bouw is nog altijd veel te hoog. In de twaalf maanden tot eind maart 2003 kwamen 71 Britse bouwvakkers om bij arbeidsongevallen. Dat is éénderde van het totaal aantal doden in de industrie, waarmee de bouw de gevaarlijkste sector is. In dat jaar liepen […]

londen – Het aantal dodelijke ongevallen en gewonden in de Britse bouw is nog altijd veel te hoog. In de twaalf maanden tot eind maart 2003 kwamen 71 Britse bouwvakkers om bij arbeidsongevallen. Dat is éénderde van het totaal aantal doden in de industrie, waarmee de bouw de gevaarlijkste sector is. In dat jaar liepen ook nog eens 4.780 bouwvakkers een ernstige verwoning op, drie keer zoveel als gemiddeld in de Britse industrie.

Dat staat in een kritisch rapport van de National Audit Office, de Britse Rekenkamer. Voorzitter Sir John Bourns: �Bouwvakkers hebben één van de gevaarlijkste beroepen in ons land.” De bouwsector heeft in 2001 afgesproken dat het aantal doden en zwaargewonden in 2005 40 procent lager zou liggen en een jaar later 66 procent. In werkelijkheid liggen de cijfers nu slechts 5 procent lager dan in 2001. “Dat de doelstelling gehaald wordt, is dan ook onwaarschijnlijk,” aldus de NAO. Volgens deze Britse instelling scoort Groot-Brittannië in de EU wel goed. Het ongevalscijfer is het op één na laagste in de hele Unie en aanzienlijk lager dan het EU-gemiddelde.

De NAO vindt dat de Arbeidsinspectie goede resultaten boekt met de op de bouw gerichte campagne die twee jaar geleden is begonnen. De inspectie richt zich op specifieke oorzaken, zoals vallen van steigers en dergelijke.

Reageer op dit artikel