nieuws

Verplichte uitleg over veiligheid bij het ontbijt

bouwbreed

malden – Toolbox-bijeenkomsten worden vaak gehouden op vrijdagmiddag. Ze zijn verplicht, tot tien keer per jaar, maar de aandacht valt nogal eens tegen. Mensen willen naar huis. Een alternatief biedt soelaas: uitleg over veilig werken tijdens het ontbijt.

Dertig werknemers van bouwbedrijf Giesbers uit Wijchen, werkzaam op drie locaties rond de Maldense Schoolstraat, verzamelen zich in een ruimte in een woon-winkelcomplex in aanbouw.

Aanvankelijk zou de bijeenkomst buiten zijn maar de kans op regen blijkt te groot. Het is negen uur, de magen zijn dan nog leeg, zoals gebruikelijk in de bouw.

Vanwege de speciale gelegenheid zijn niet alleen de voormannen en uitvoerders gevraagd, maar alle bouwvakkers. Dit is ook bedoeld als aardigheidje voor het personeel, licht directeur H. Heijmans van Giesbers toe. “Dat zoiets kan onder werktijd, zie ik als interne klantenbinding.”

Op zijn beurt geniet hij van de goede zorgen van een leverancier: Gerritse IJzerwaren regelde de maaltijd en heeft E. van der Pol van producent Powers Fasteners meegenomen voor uitleg over het subliem bevestigen van betonankers.

Veiligheid voorop, ook nu. Terwijl iedereen wacht op eten, wil organisator N. van Kooi van Gerritse IJzerwaren dat iets wordt gedaan aan het nog niet afgeschermde trapgat in de vloer. Snel worden houten platen naar binnen gedragen om het te dichten.

De aanwezigheid van �gewone� bouwvakkers maakt de toolbox-bijeenkomst anders dan andere. “Ik ben heel benieuwd hoe er wordt gereageerd”, zegt Van Kooi kort voor de aanvang. De interesse verschilt toch al per keer. Soms is die matig .”Maar ik heb ook wel eens, op vrijdag nog wel, tot halfzeven gepraat. Heel prettig met een biertje erbij.”

“Bril op”, roept iemand gevat als Van der Pol de sterkte van zijn ankers in een liggend blok beton wil demonstreren. De directeur grapt tijdens een onderonsje na afloop: “Jullie kunnen van ons ook een toolbox krijgen.”

Van der Pol trekt zijn hoofd schielijk terug voor het geval het betonanker tijdens de trekproef breekt. “Dan springt het een meter omhoog”, weet hij. Maar bril en helm staan de spreker nu even niet en helpen wellicht ook niet. “Ik probeer te werken zoals de bouwvakkers het zelf ook doen”, verklaart hij.

Van Kooi bekijkt tevreden hoe de bouwvakkers er met open mond bij staan. Het ankertafereel is ze uit het leven gegrepen. Alleen het beton gaat deze keer kaduuk.

Reageer op dit artikel