nieuws

Vechtjas Kramer vertrekt bij Fugro

bouwbreed Premium

leidschendam – Eind volgens jaar treedt G.J. Kramer af als president-directeur van Fugro. Onder zijn leiding groeide het in bodemonderzoek gespecialiseerde ingenieursbureau uit tot een miljardenbedrijf. Onomstreden is hij echter zeker niet.

Als Kramer volgende jaar zijn functie neerlegt, heeft hij 22 jaar aan het roer van Fugro gestaan. Kramer (61) gaat met pensioen. Zijn positie wordt overgenomen door K. Wester, nu nog directeur van de Nederlandse groepsactiviteiten Geotechniek op het land. Toen Kramer in 1983 oprichter K. Joustra verdrong als hoogste baas, kende Fugro een omzet van ongeveer 40.000 euro. Inmiddels zet het concern bijna een miljard euro om, is het actief in meer dan vijftig landen en heeft het een notering aan de Amsterdamse effectenbeurs.

Groot werd Fugro vooral door overnames. Met zijn �twintig-criteria-boekje� in de hand, kocht Kramer meer dan honderd bedrijven. Volgens eigen zeggen mislukten er maar twee. Over een van de miskopen zei Kramer ooit: �De eigenaar en zijn vrouw waren aan de drugs en hadden geld nodig. Het werd een mislukking.�

Kramer boekte vooral successen, maar onomstreden is hij allerminst. Zeker in zijn eerste jaren als topman ondervond hij veel weerstand. Zijn voorganger Joustra zag hem al niet zitten; in 1984 probeerde een drietal directeuren Kramer bovendien af te zetten, zo blijkt uit een jubileumboek over Fugro. Vechtjas Kramer was de dwarsliggers echter te slim af. �Als jullie me kwijt willen: hier zijn mijn aandelen, betaal me maar uit�, had hij geroepen. Het geld was er niet, waardoor de coup mislukte. Nu Kramer wist wie zijn tegenstanders waren, kon hij ze er een voor een uitwerken. Daarin slaagde hij.

Ook na zijn pensionering hoeft Kramer zich niet te vervelen. Hij krijgt een plekje in de raad van commissarissen van Fugro. Bovendien houdt hij een oogje in het zeil bij BAM, Damen Shipyards, Koninklijke Schelde en Van Leeuwen Buizen. Bij BAM wordt hij binnenkort benoemd tot president-commissaris.

Reageer op dit artikel