nieuws

Rechter tikt aannemer Van Wijnen op de vingers

bouwbreed

woerden/baarn – Van Wijnen moet vijftien van haar bouwvakkers alsnog een bonus van driehonderd euro uitbetalen. Het extraatje was betrokken werknemers onthouden omdat ze in 2002 deelnamen aan de bouwstaking.

Dat heeft de Arnhemse rechtbank bepaald in een bodemprocedure die door vakbond FNV Bouw was aangespannen. Eerder verloor de bouwbond nog een rechtszaak over de bonus-kwestie.

In het nieuwste vonnis stelt de rechter nu dat Van Wijnen “in strijd met de stakingsvrijheid” heeft gehandeld door stakers geen bonus uit te keren en doorwerkers wel. “Niet ondenkbaar is dat in de toekomst werknemers om die reden zullen worden weerhouden aan een staking mee te doen”, aldus de rechter.

Van Wijnen heeft altijd gezegd dat de stakers niet zijn gestraft, maar de doorwerkers juist zijn beloond. Uit een brief die het aannemingsbedrijf het personeel destijds stuurde, blijkt volgens de rechtbank echter het tegendeel. In de brief staat dat �de collega�s die pal achter Van Wijnen zijn blijven staan� recht hebben op een vergoeding.

“Uit de brief blijkt op geen enkele wijze dat de niet-stakers worden beloond voor hun extra inzet tijdens de staking”, concludeert de rechter. Dat het extraatje later werd gedeeld met de stakers, spreekt wat dat betreft boekdelen, vindt hij. “Daarvoor zou niet of nauwelijks aanleiding zijn geweest in het geval de bonus zou zijn uitgekeerd voor extra gewerkte uren.”

Teleurgesteld

Directielid J. van Kimmenaede van Van Wijnen reageert teleurgesteld op de gerechtelijke uitspraak. Hij zegt dat overwogen wordt in hoger beroep te gaan. Voor de bouwer is de zaak een principekwestie. “Ik blijf van mening dat we correct gehandeld hebben”, aldus Van Kimmenaede. “Maar als een rechter dat anders ziet, zullen we ons daarin moeten schikken.” Nadere bestudering van het vonnis, moet blijken of het zin heeft bezwaar aan te tekenen.

FNV Bouw gaat Van Wijnen vragen de 300 euro bij de eerstvolgende loonbetaling uit te keren. Als het bouwconcern dat niet doet, schakelt de bond een deurwaarder in. Van Wijnen riskeert overigens een dwangsom van 100 euro per dag als de bonus niet wordt voldaan.

Reageer op dit artikel