nieuws

Plaatsing van zeventig bergingen kan in anderhalve dag

bouwbreed Premium

den bosch – Een half jaar traditioneel metselen of ze in anderhalve dag kant-en-klaar laten neerzetten. Voor de Stichting Wonen s-Hertogenbosch (SWH) was die keuze niet moeilijk. Binnen anderhalve dag werden zeventig prefab bergingen geplaatst.

Toen de zeer vervallen stenen bergingen bij 35 woningen uit de jaren zeventig moesten worden vervangen, koos de stichting voor prefab. “Want daarmee is de overlast voor de bewoners een heel stuk minder en qua kosten scheelt het nauwelijks”, verklaart projectopzichter W. van Gaal.

“Nadat we de woningen zelf een flinke opknapbeurt hadden gegeven, zo zijn onder meer de gevelkozijnen geheel vervangen, werd het contrast met de bergingen steeds groter. Die waren zo slecht, dat opknappen geen enkele zin had”, aldus Van Gaal. Maar SWH zag op tegen de maandenlange rommel, overlast en onrust die sloop en opnieuw opmetselen teweeg zou brengen in dat “kwetsbare” deel van de wijk.

Omdat geprefabriceerde bergingen snel zijn te plaatsen, werd die mogelijkheid verder onderzocht. Toen bleek dat de totale kosten van prefab nauwelijks die van traditioneel metselwerk overschreden, was de keuze snel gemaakt.

In drie weken tijd zijn alle bergingen gesloopt en vervangen door direct vanaf de vrachtauto te plaatsen prefab units. In elke unit zitten twee bergingen van elk ongeveer 10 vierkante meter. Het plaatsen gebeurt in hoog tempo. Kraanbedrijf BKF uit Zwolle hijst per uur gemiddeld drie units op hun plek. Voor de in totaal zeventig bergingen was niet meer dan anderhalve dag nodig. Nog een weekje afrondende werkzaamheden en voor de Pasen is het project min of meer klaar.

Sluitpost

De prefab units zijn gemaakt door Recon Nederland uit Zeewolde. Ze wegen ongeveer 23 ton en bestaan grotendeels uit beton. Het metselwerk bestaat uit steenstrippen die omgekeerd in de stortmal zijn gelegd, waarna het vloeibeton er overheen is gestort. Zelfs de voegen zijn in dat proces meegenomen. Volgens directeur G. de Groot van Recon neemt het aandeel van prefabricage verder toe.

Geprefabriceerde producten hebben vaak een grotere duurzaamheid en zijn volgens De Groot prijstechnisch steeds concurrerender geworden. Hij vindt het dan ook vreemd, dat bij vrij dure woningen tegenwoordig heel goedkope en weinig duurzame (houten) bergingen worden neergezet. “De woningen zijn dan volgens allerlei dubo-eisen uitgevoerd en de berging is de sluitpost geworden”, zo verwoordt hij die ontwikkeling.

Reageer op dit artikel