nieuws

Opgebouwde Liebherr toont ware grootte

bouwbreed

utrecht – Pas wanneer de Liebherr LTM 1400/1 aan het werk is valt op hoe groot hij eigenlijk is. Op de weg ziet deze zevenassige nieuwe aanwinst van kraanverhuurder Van der Tol er vooral zeer compact uit. Het Utrechtse kraan- en transportbedrijf heeft als eerste in Nederland deze Duitse 400-tonner in gebruik.

De giek van de nieuwe Liebherr schuift 60 meter uit en biedt plaats aan onder meer een vaste hulpgiek van 56 meter. Met een beweegbare hulpgiek van 84 meter komt de maximale hijshoogte op 129 meter. De maximale sprei beloopt in dat geval 100 meter. Het gewicht van de contraballast begint bij 10 ton en weegt maximaal 140 ton. Als de kraan staat opgesteld draait de ballast in een cirkel van 11,2 meter. De machinist kan de ballast in en uit schuiven; uitgeschoven steekt de contraballast 6,6 meter achter het hart van de kraan en ingeschoven 5,6 meter.

De Y-afspanning geeft de LTM 1400/1 een grotere capaciteit dan oudere 400 tonners. Een zogeheten spacer vergroot de capaciteit nog meer wanneer de kraan wordt uitgerust met een vaste- of beweegbare hulpgiek.

Lengte, breedte en hoogte van de LTM 1400/1 bedragen respectievelijk 18,45 bij 3,00 bij 4,00 meter. Elk van de zeven assen draagt 12 ton waarmee het totale transportgewicht op 84 ton komt. De kraan mag zonder begeleiding de openbare weg op. Dat komt de inzetbaarheid van de machine ten goede.

De nieuwe Liebherr kan door de compacte afmetingen makkelijk uit de voeten op minder ruimbemeten locaties. Stuurprogramma�s laten de kraan onder meer in de hondengang rijden.

De achterassen sturen elektrohydraulisch en stellen zelf onafhankelijk van de sturende voorassen de meest geschikte draaicirkel in.

Van der Tol noemt de nieuwe Liebherr een alternatief voor hijsklussen waar een 300 tonner te klein is en een 500 tonner te groot. De kraan kan ook het werk van een 200 of 225 tonner doen. In het zware segment biedt de verhuurder verder twee 120 tonners aan, een 140, een 160 en een 300 tonner.

Bij elkaar kan de Utrechtse onderneming 45 kranen inzetten. De 400 tonner onderging al in de fabriek de keuringen die in Nederland zijn vereist. Ook de twee machinisten die met de nieuwe aanwinst gaan werken leerden bij Liebherr de kenmerken kennen.

Reageer op dit artikel