nieuws

Nieuwe TEN-projecten gericht op Oost-Europa

bouwbreed

brussel – Nieuwe projecten voor de Trans Europese Netwerken (TENs) zijn vooral gericht op de uitbreiding van de Europese Unie. Dertig projecten krijgen een subsidie van maximaal 20 procent.

Het Europees Parlement is akkoord met de nieuwe richtlijnen voor de Trans Europese Netwerken (TEN�s). Vorige week al ging de Europese Raad akkoord. Tot 2020 is een totale investering nodig van 600 miljard euro, waarvan zo�n 225 miljard voor de dertig projecten.

Volgens Transport-commissaris Loyola de Palacio is vooral gekeken naar projecten die de infrastructuur in de Europese Unie verbindt met de nieuw toetredende landen. Daarnaast scoren rail- en waterprojecten hoog om vervoer over de weg te verminderen. En grensoverschrijdende projecten hebben een streepje voor.

De Palacio verwacht dat 20 procent van de investeringskosten wordt opgehoest door private partijen. Afhankelijk van het soort project draagt de Europese Unie 10 of 20 procent bij. De rest moet komen van nationale en lokale overheden.

Nieuw in de projectenlijst zijn onder meer een brug voor spoor- en wegverkeer over de Straat van Messina, de hogesnelheidslijnen Lissabon/Porto-Madrid, Dax-Bordeaux en Bordeaux-Tours en water- en railverbindingen van West- naar Oost-Europa.

Reageer op dit artikel