nieuws

Nederland blijft goedkoop vestigingsland

bouwbreed

londen – Nederland blijft een relatief goedkoop vestigingsland voor bedrijven. Dat geldt zowel voor kantoren als voor bedrijfsruimten. Dit blijkt uit het jaarlijkese onderzoek van Cushman & Wakefield Healey & Baker.

In het onderzoek heeft de internationale makelaar per land gekeken naar de duurste locatie. Op kantorengebied staat de Zuidas in Amsterdam op de zestiende plaats met een all-in huurprijs van 418 euro per vierkante meter. Dat is een koopje vergeleken met huurders in Mayfair in Londen die 1367 euro kwijt zijn. Dat is dan ook meteen de duurste locatie.

Nummer twee op de lijst, het centrale zakendistrict van Parijs, vraagt maar 878 euro per vierkante meter. Daarmee is deze locatie het centrum van Tokio voorbijgestreefd waar 758 euro betaald moet worden.

Volgens de makelaar is gemiddeld genomen de huurprijs van kantoren in Europa 3,8 procent gedaald. Dat is een lagere daling dan in 2002 toen de huurprijzen 5,3 procent lager werden. Amsterdam stond vorig jaar overigens nog op de zeventiende plaats. De stijging naar de zestiende ligt niet aan het duurder worden van de Zuidas, maar aan de daling elders in Europa.

Ook op het gebied van bedrijfsruimten is Nederland relatief goedkoop in Europa. De duurste locatie in ons land is Amsterdam dat op de vierentwintigste plek bivakkeert met een huurprijs van 62 euro per vierkante meter per jaar. Slechts Oostenrijk is van de Europese landen goedkoper met 61 euro.

Duurste

Ook in deze sector is Engeland het duurste land. Rond vliegveld Heathrow is een ondernemer 245 euro per vierkante meter kwijt. Voor ruim de helft, 136 euro, zit dezelfde ondernemer in Moskou. Een euro minder hoeft hij neer te tellen in Dublin.

Volgens Cushman & Wakefield zijn op 75 procent van de onderzochte bedrijflocaties de huren gestegen of stabiel gebleven. Dit dan wel gemeten in lokale valuta waardoor koerseffecten van invloed geweest kunnen zijn. Daarmee heeft de bedrijfsruimtemarkt wel beter gepresteerd dan de kantorenmarkt.

Volgens de makelaar heeft dit te maken met de grote vraag naar zowel grote als kleine units. Het aanbod van moderne bedrijfsruimten blijft daarbij achter.

In Europa is een hertsel van de bedrijfsruimtemarkt zichtbaar. Nederland is daarop een uitzondering. Hier is een groot aanbod aan verouderde bedrijfsruimte.

Voor het komende jaar verwachten de onderzoekers een groei van de investerings- en huurdersactiviteiten naarmate de wereldeconomie zich herstelt. Voor een groot deel zal de vastgoedmarkt gedreven worden door de distributie en logistieke sector. Vooral de nieuwe Centraal- en Oost-Europese markten zullen daarvan profiteren vanwege lage kosten en nieuwe afzetmarkten.

Reageer op dit artikel