nieuws

Markant musicaltheater aan Amsterdamse Zuidas

bouwbreed Premium

amsterdam – Theaterproducent Joop van den Ende gaat een musicaltheater bouwen aan de Amsterdamse Zuidas. Het theater, waar circa 1850 bezoekers in kunnen, opent over drie jaar zijn deuren.

De producent plaatste gisteren, in aanwezigheid van de Amsterdamse wethouder D. Stadig, D. Adema van het stadsbestuur ZuiderAmstel en een aantal musicalsterren, de maquette van zijn theater in de grote maquette van de Zuidas. Het theater komt langs de A10 op de voormalige lokatie van de Hogeschool van Amsterdam. Dat is op een steenworp afstand van station Rai.

Randvoorwaarden

Jo Coenen en de architectencombinatie Arno Meijs werkten het ontwerp, inclusief plein en ondergrondse parkeergarage voor 700 auto�s, uit. In de plannen hielden zij rekening met de randvoorwaarden die door het stadsdeel ZuiderAmstel werden opgesteld om verkeers- en geluidshinder te voorkomen.

Architect Coenen noemt de situatie van de bouwplaats �zeer speciaal� omdat op de plek vele soorten wegen elkaar kruisen. Zo loopt de snelweg over de Europaboulevard en kunnen fietsers en wandelaars door middel van tunnels en paden onder de snelweg door.

Het theater krijgt volgens projectleider T. Ruiters van Arn Meijs Architecten een eigentijds en tijdloos karakter. Het heeft een vorm die nog nergens in de wereld staat. Kenmerkend voor het 40 meter hoge pand is de sierlijk gedraaide gevel. De draai past volgens de ontwerpers bij het levendige karakter van theaterbezoek, maar loopt ook synchroon met de verkeersstroom.

Ruiters zegt dat het niet makkelijk is om de constructie van zo�n markant gebouw te bepalen. “We bekijken verschillende constructies. De sierlijke draai van het gebouw kan gemaakt worden van staal of beton.” De gevel moet glanzen. Het is nog niet duidelijk voor welke materialen de architecten kiezen. Tot de mogelijkheden behoort titanium of glas. Over dik een maand verwacht Ruiters dat de keuze voor de materialen rond is.

Als alles volgens planning verloopt kan de eerste grote theaterproductie op het 16 meter brede, 9 meter hoge en 20 meter diepe podium in 2007 plaatsvinden.

Reageer op dit artikel