nieuws

Klembeveiliging AUB mag willekeurig afgeschreven

bouwbreed

den haag – De klembeveiliging van kraanverhuurder A. van Dieten uit het Noord-Limburgse Groeningen valt sinds 15 maart van dit jaar onder de zogenaamde Farbo-regeling. Dit betekent dat het apparaat als arbo-bedrijfsmiddel fiscaal willekeurig mag worden afgeschreven.

Twee jaar geleden bouwde Van Dieten de eerste Automatische Uitval Beveiliging (AUB) voor het hijsen van blokken kalkzandsteen.

Tot dan toe moest een opperman balken of een net onder de blokkenklem met blokken plaatsen om ongelukken bij het hijsen te voorkomen. Met een eenvoudige mechanische constructie was dat overbodig geworden.

De vinding bestaat uit twee stel kruiselings draaibare vangarmen, die zijn bevestigd aan de scharnierpunten van een bestaande hijsklem. Aan het eind van die armen zitten profielen met rollen. Aan de bestaande klembalken komen platen, die moeten voorkomen, dat er blokken dwars uit de klem vallen. Na het neerzetten van een last houdt een pal de klem open. Bij het hijsen zorgt een stel veren ervoor, dat de klem dichtvalt.

“De AUB is heel eenvoudig en vraagt nauwelijks onderhoud”, zegt Van Dieten. “In de twee jaar dat het apparaat bestaat, heb ik er acht verkocht. Er zijn nu vijf stuks in bestelling, die ik bij een constructiebedrijf in de buurt laat maken. Er zijn hier in de buurt aannemers die het gebruik aan kraanverhuurders verplicht stellen. Arbeidsinspectie, veiligheidsinstituten en gebruikers zijn nog steeds enthousiast over mijn vinding”.

De klembeveiliging van Van Dieten, die gemakkelijk op een bestaande hijsklem is te monteren, kost rond de 2000 euro.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels