nieuws

Hurks Bouwgroep verruimt blikveld

bouwbreed

eindhoven – Gedwongen door de verslechterde bouwmarkt verruimt Hurks Bouwgroep zijn blikveld. Het vizier van het Eindhovense familiebedrijf staat meer dan ooit gericht op het buitenland. Bovendien is het concern nu ook actief in de bouwvreemde sectoren; beveiliging en windmolens.

Hurks zag afgelopen jaar de omzet toenemen met 22 procent tot 227 miljoen euro. Die stijging wordt echter volledig veroorzaakt door de overname van branchegenoot Van der Linden.

Autonoom wist Hurks in 2003 niet te groeien. De winst van de Eindhovense bouwer en ontwikkelaar daalde met bijna een kwart, van 6,6 naar 5,1 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat bleef onveranderd op ongeveer 11 miljoen euro.

Vooral de divisie Systemen & Componenten, waaronder ook de prefab-betonactiviteiten vallen, had het zwaar te verduren. Door de malaise in de kantorenbouw duikelde de omzet van deze tak van 82 naar 68 miljoen euro. De omzet van de bouw- en ontwikkelpoot groeide, vooral door de overname van Van der Linden, met 55 miljoen euro naar 159 miljoen euro.

De terugval van de betonfabrieken wil bestuursvoorzitter G. Hurks opvangen door meer in het buitenland af te zetten. De topman noemt met name België, Frankrijk; maar ook Dubai en Jordanië lonken. “In Dubai wordt heel veel gebouwd. Wij zijn onlangs uitgenodigd om daar op het gebied van prefab een en ander te doen. Dat bestuderen we momenteel.”

Nieuwe omzet haalt Hurks ook uit markten die voor de bouwer nieuw en een beetje vreemd zijn. Zo werd afgelopen jaar de beveiligingsmarkt betreden. Hurks: “Voor een aantal toonaangevende musea hebben we inmiddels projecten uitgevoerd. Nieuwe opdrachten liggen op de plank.” De bouw van windmolens moet volgens de topman de volgende nieuwe activiteit van Hurks worden.

De bestuursvoorzitter blijft ondanks de economische tegenwind streven naar groei. Tot en met 2005 mikt hij op een autonome omzettoename van 10 procent. “Dat moet mogelijk zijn. Want zeker in Van der Linden zit nog heel veel groei”, zegt Hurks. “Ze doen nu nog geen projectontwikkeling. Maar die activiteit gaan we wel aan het bedrijf toevoegen.”

Hoewel Hurks geen concrete overnames op het oog heeft, blijft het bouwconcern op zoek naar verdere uitbreiding. “We richten ons wat dat betreft op het gebied boven de rivieren. Niet de regio Assen, maar eerder omgeving Zwolle.” Voor overnames in het buitenland voelt Hurks niets. “We werken alleen op projectbasis in het buitenland. Een bouwbedrijf hoef ik er niet.”

Reageer op dit artikel