nieuws

Hoge geluidsschermen sparen oren Voorburgers

bouwbreed

leidschendam/voorburg – Bij de afslag Voorburg van de A12 komt een geluidsscherm van 7 meter hoog. Dat heeft Rijkswaterstaat bekendgemaakt.

De geluidwering die verrijst nabij het Prins Clausplein is noodzakelijk om de overlast voor woningen rond de snelweg zoveel mogelijk te beperken. Misschien moeten zelfs aan beide zijden van de weg geluidsschermen worden aangelegd omdat het risico bestaat dat het lawaai afketst op de nieuw te bouwen geluidsschermen en �overwaait� naar woningen die aan de andere kant van de weg liggen.

Bewoners klagen al geruime tijd over geluidsoverlast. De huidige wering, een afscheiding van ongeveer drie meter hoog, voldoet niet. Daardoor hebben de bewoners van vijftienhonderd huizen last van het voorbijrazende verkeer. In dit gebied liggen ook twee scholen en een kinderdagverblijf.

Naast geluidsschermen komt er een vierde rijstrook, een zogenoemde bufferstrook. Deze moet files terugdringen. “Hiervoor zuillen de rijstroken op het genoemde rijvak worden versmald en zal de vluchtstrook gedurende de spits voor het doorgaande verkeer worden opengesteld”, aldus een toelichting van de gemeente Leidschendam-Voorburg.

De bufferstrook wordt volgens de woordvoerder alleen tijdens de spits opengesteld voor het verkeer. Om de verkeersveiligheid bij smallere rijstroken te kunnen waarborgen, zal als aanvullende maatregel de snelheid permanent verlaagd worden van 100 kilometer per uur naar 80 kilometer.” Ook de aanpassing van de snelheid en het gebruik van zoab moeten de geluidsoverlast beperken.

Vanwege het drukke verkeer en de daarbij behorende overlast, pleitten wethouders uit de betrokken gemeente vorig jaar al voor maatregelen. Het is de bedoeling dat zowel het geluidsscherm als de vierde rijstrook in de loop van volgend jaar aan te leggen.

Reageer op dit artikel