nieuws

Het borreltje van Zalm

bouwbreed Premium

Donderdag ook een borreltje genomen? Het kon rustig want het advies kwam van niemand minder dan van onze eigen Gerrit Zalm die deze week van Brussel ook nog een gele kaart heeft gekregen vanwege het financieringstekort van meer dan 3 procent. Maar dit terzijde. De borrel van Zalm, dus ongetwijfeld fiscaal aftrekbaar, is uiteraard om […]

Donderdag ook een borreltje genomen? Het kon rustig want het advies kwam van niemand minder dan van onze eigen Gerrit Zalm die deze week van Brussel ook nog een gele kaart heeft gekregen vanwege het financieringstekort van meer dan 3 procent. Maar dit terzijde.

De borrel van Zalm, dus ongetwijfeld fiscaal aftrekbaar, is uiteraard om te vieren dat uw administratieve lasten nu met 18 procent zullen dalen. Macro-economisch scheelt dat op meer dan 16 miljard aan lastendruk een forse slok op een borrel. En die slok mag u van Zalm hebben.

Het is natuurlijk niet niks, een besparing van 3 miljard. Maar zoals bij alles zitten er meer addertjes onder het gras. Op het eerste gezicht lijken vooral het grootbedrijf en het Rijk zelf te profiteren. Voor het midden- en kleinbedrijf blijft er dus weinig over. Een tweede addertje is de historie.

Het is niet voor het eerst dat een kabinet het mes wil zetten in de administratieve lastendruk. De ervaring daarmee is ronduit negatief. In plaats van dalen, stegen de lasten telkens weer. Dus neem maar snel die borrel voordat blijkt dat de geschiedenis zich herhaalt.

Bankiers zullen het dezer dagen met zure melk moeten doen. De Parmalat-geschiedenis begint langzamerhand ontrafeld te worden. Price Waterhouse heeft uitgevonden dat zo�n vier miljard dollar gepasseerd is via een Uruguayaanse bank die volledig eigendom is van Parmalat. Zo�n 1,4 miljard daarvan is nog spoorloos. Ook Nederlandse banken als ABN Amro, Rabo en ING hebben inmiddels tientallen miljoenen aan voorzieningen getroffen.

Voor de beleggers maakt het allemaal niet meer uit. Ze zijn zo langzamerhand murw van al het nieuws. Tegenvallende groei, een hoger financieringstekort een verloren rechtszaak van aandeelhouders tegen Ahold, het deert hen niet. Alleen als Nokia tegenvallende omzetten meldt, is weer de aloude nervositeit merkbaar.

Des te merkwaardiger blijft het rustige stabiele tot lichtstijgende bouwaandeel. BAM bijvoorbeeld blijft maar rustig aan doorstijgen. Inmiddels is de koers aangeland op 27,10, net iets minder dan twee keer de 14,05 die exact een jaar geleden werd genoteerd.

Heijmans weet daarentegen de 20 euro niet te passeren. Net zo min als Boskalis de 21 euro stevig kan vasthouden.

De belegger kan nu in ieder geval even uitblazen. Maar liefst vier dagen, van goede vrijdag tot en met maandag, is de beurs gesloten. Dan maar een borrel.

Reageer op dit artikel