nieuws

Gasunie komt met energiecentrale voor particulieren

bouwbreed

GRONINGEN – De Gasunie komt met een energiecentrale voor in huis. Over enkele maanden wil de onderneming de eerste ketel plaatsen die uit warmte elektriciteit kan opwekken. Met deze warmte-krachtkoppeling hoeven particulieren alleen nog gas en niet langer elektriciteit in te kopen.

“Het is na de hoogrendementsketel de tweede doorbraak op het gebied van energiebesparing”, zei hoofddirecteur G. Verberg gisteren bij de presentatie van het jaarverslag over 2003.

Warmte-krachtkoppeling wordt al langer op grotere schaal in de industrie toegepast. Het Nieuw-Zeelandse bedrijf Sterling heeft een variant ontwikkeld die niet groter is dan een gewone ketel. De aanschaf van een eerste exemplaar is 7000 euro. De prijs moet uiteindelijk omlaag tot 3500 euro, wil de wkk-ketel kunnen concurreren met andere varianten. Verberg denkt over vijf jaar duizenden, zo niet tienduizenden van deze ketels af te kunnen zetten.

De ketel wordt verbonden aan een reeks andere wkk-ketels, waardoor een keten van kleine centrales ontstaat. Die keten wordt vanuit één punt geregeld. Gezinnen die te veel stroom produceren, kunnen dat aan het net leveren. Gezinnen die te weinig stroom hebben, krijgen dat van hun buren, legt Verberg uit.

De Gasunie gaat overleggen met de energiebedrijven met de bedoeling hen mee te laten werken aan het project. Volgens Verberg hebben de energiebedrijven het voordeel dat zij zelf minder hoeven te investeren in nieuwe centrales en hoogspanningslijnen. Door de geringe nabijheid van centrales is het energieverlies door het transport veel kleiner. (anp)

Reageer op dit artikel