nieuws

Filmmuseum in Amsterdam wil verhuizen naar IJ-oever

bouwbreed Premium

AMSTERDAM – Het Filmmuseum in Amsterdam wil voor de nieuwbouw verhuizen naar de IJ-oever in Amsterdam-Noord, tegenover het Centraal Station. Het nieuwe gebouw kan naar verwachting eind 2008 in gebruik worden genomen.

Het museum gaat samen met de gemeente Amsterdam en ING Vastgoed nu onderzoek doen naar de haalbaarheid en de financiële consequenties. Ook de ontwerper van de nieuwbouw moet nog worden gekozen.

Het huidige Filmmuseum heeft ruimtegebrek en is verspreid over veel verschillende locaties in het westen van Nederland. De gemeente Amsterdam heeft het Filmmuseum drie potentiële toekomstige locaties voorgelegd. Andere locaties waren de Marnixstraat en het gebouw waar nu het Sweelinck Conservatorium is gehuisvest.

Het nieuwe gebouw zal een oppervlakte kunnen krijgen tussen de 6000 en 7000 vierkante meter. “Het gebouw moet door zijn markante uitstraling een landmark voor Amsterdam gaan vormen”, aldus het Filmmuseum. In de nabijheid van het museumgebouw aan de IJ-oever wil de instelling �op fietsafstand� een centraal collectiedepot verwezenlijken. (anp)

Reageer op dit artikel