nieuws

Europese week voor veilig bouwen in oktober

bouwbreed

den haag – Bedrijven uit de hele bouwsector kunnen tijdens de Europese week voor veilig bouwen van 18 tot en met 22 oktober meedingen naar de Europese Good Practice Award en een Nederlandse prijs.

Bouwbedrijven kunnen tot 9 juli 2004 hun ideeën voor veiliger werken aanmelden. De bijbehorende campagne voor veilig bouwen start morgen in Dublin.

De Europese week voor veiligheid en gezondheid is een jaarlijks terugkerend evenement op initiatief van het Europese agentschap voor de veiligheid en gezondheid op het werk in Bilbao. Het agentschap verzorgt ook de prijsuitreiking in oktober, waarbij de inzenders hun idee presenteren.

De jury let vooral op de werkplek. Concrete, duurzame verbeteringen en goed overleg tussen leiding en personeel zijn daarbij belangrijk. Het moet om nieuwe oplossingen gaan, die niet zijn ontwikkeld voor commercieel gewin.

De Europese prijs bestaat overigens alleen uit erkenning. Aan de Nederlandse prijs zijn wel geldbedragen verbonden (respectievelijk 10.000, 5000 en 2500 euro) met de voorwaarde voor investering in veiliger arbeidsomstandigheden. Dertig landen doen mee aan de week met als slogan �veilig bouwen�. In de bouw werken in Europa meer dan 12 miljoen werknemers.

Door het grote aantal ongevallen en arbeidsgebonden ziektes in deze sector terug te brengen zou Europa naar verwachting tot 75 miljard euro per jaar kunnen besparen. Het risico op ongevallen in de bouw is bijna twee keer zo hoog als in andere sectoren. Jaarlijks zijn er in Europa 1300 dodelijke ongevallen, waarvan twintig in Nederland. Bovendien heeft bijna de helft van de bouwvakkers rugklachten en heeft 36 procent last van nek- en schouderspieren. Ook de blootstelling aan asbest en oplosmiddelen vormt een risico.

Informatie over de procedure en de voorwaarden voor het aanmelden van ideeën is te vinden op internet: www.arbo.nl. De Europese week wordt voor de vierde keer georganiseerd. Vorig jaar was het thema gevaarlijke stoffen.

Reageer op dit artikel