nieuws

Energiebedrijf Essent plaatst in Beek noodmasten

bouwbreed

beek – Energiebedrijf Essent gaat zo snel mogelijk vier noodmasten plaatsen in het Limburgse Beek. Daar kiepte twee weken geleden tijdens werkzaamheden aan de fundering een hoogspanningsmast om.

De vier tijdelijke noodmasten blijven staan, totdat de nieuwe hoogspanningsmast is geplaatst. Er komen drie noodmasten op het grondgebied van de gemeente Stein, en een in Beek te staan, meldde de gemeente Beek gisteren.

Essent heeft haast met het plaatsen van de noodmasten, omdat de stroomvoorziening van Zuid-Limburg sinds het omkiepen van de mast nog slechts via één circuit gebeurt in plaats van twee. Als daar iets mee gebeurt, zitten grote delen van Zuid-Limburg zonder stroom. Bij het omvallen van de mast twee weken geleden schakelde Essent de stroomvoorziening automatisch over op het andere circuit. Normaal beschikt Zuid-Limburg over twee onafhankelijke circuits voor de stroomvoorziening, zodat bij het uitvallen van het ene, het andere de stroomvoorziening opvangt.

Bij het omkiepen doorboorde de mast twee weken geleden een kerosineleiding. Sindsdien wordt de door dit lek vervuilde grond afgegraven. Daarbij is een timmerfabriek naast de omgevallen mast afgebroken om de grond daaronder te kunnen opschonen. Gisteren hervatten de schoonmaakploegen de aanvoer van schone grond via een naastgelegen spoorlijn. Het aanvullen van de grond zal eind deze week zijn afgerond.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels