nieuws

Britse BAM-bedrijven gaan bottom-up

bouwbreed

chamberley – “Dit is een bottom-up benadering, geen van bovenaf opgelegde samenvoeging. Wij hebben inmiddels een paar grote projecten samen uitgevoerd en denken dat we veel van elkaar kunnen leren.” Dat stelt P. Brooks, door Koninklijke BAM benoemd tot Executive Chairman van de Britse dochters HBG Construction en Edmund Nuttall.

BAM kondigde woensdag aan de positie van deze bedrijven te versterken door hun operationele activiteiten dichter bij elkaar te brengen. Brooks: “Er is geen sprake van een fusie of andere samensmelting. HBG Construction en Edmund Nuttall zijn succesvolle bedrijven met een eigen discipline, de ene in bouw en onroerend goed, de andere in de civieltechnische sector. Beide bedrijven hebben een sterke marktpositie en hebben ook een eigen managementteam met langdurige ervaring. Dat blijft dan ook allemaal zoals het is, de namen HBG Construction en Edmund Nuttall gaan zeker niet verdwijnen. Er verandert ook niets bij de hoofdkantoren of voor het personeel van andere vestigingen,” aldus Brooks, tot nu toe Chief Executive Officer bij Nuttall.

Beide bedrijven werken momenteel samen bij een groot winkelproject in Coventry. Daar doet HBG alles boven de grond en Nuttall alles onder de grond, zoals Brooks het uitdrukt. Ook bij enkele eerdere projecten zijn HBG Construction en Edmund Nuttall elkaar al tegen gekomen. “We hebben beide veel kennis in huis en hebben op ons eigen werkgebied vooral veel ervaring met �best performance� en �best practice�. Die kennis en ervaring willen we veel meer met elkaar delen. Het wordt daarbij mijn taak als Executive Chairman om er voor te zorgen dat dat zo goed mogelijk gebeurt en dat we er ook gezamenlijk optimaal gebruik van maken.”

Er is echter wel degelijk een marktkant, zo benadrukt Brooks. “Grote opdrachtgevers willen steeds minder met allerlei tussenlagen te maken hebben en zaken doen met één partij die een project volledig voor ze kan regelen. Dat hebben we in Coventry gedaan en dat komen we ook elders steeds meer tegen, vooral bij de overheid. Daar spelen we met deze ontwikkeling duidelijk op in. HBG Construction en Edmund Nuttall kunnen samen de markt benaderen als een multidisciplinaire combinatie en klanten daarbij een beter begrip bieden van het functioneren van die markt als geheel.”

Voorzichtigheid

Brooks kijkt met zijn jarenlange ervaring op de Britse markt met enige voorzichtigheid naar de huidige ontwikkelingen. Hij erkent dat de bouwstatistieken, met name van het ministerie van handel en industrie, wat minder positief zijn dan de afgelopen jaren. “Ja, dat is waar. Er is echter bepaald geen sprake van een dramatische afzwakking. De bouwsector is sterk afhankelijk van de overheidsuitgaven. Op dat gebied liggen de zaken vast in allerlei meerjarenafspraken en toezeggingen. Maar de overheid blijft de overheid, je hebt altijd te maken met politieke grillen. Op dit moment zie ik echter geen reden voor somberheid, het ziet er alleszins goed uit. Bovendien, HBG Construction en Edmund Nuttall zijn gevestigde bedrijven met een uitstekende klantenkring. Door nauwer samen te werken versterken we dat nog meer. Daarmee zijn we zeker bestand tegen wat slechtere tijden, als die al zouden komen.”

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels