nieuws

Brabant levert de meeste stukadoors

bouwbreed Premium

amsterdam – Ruim een kwart van de ondernemingen in de stukadoors- en afbouwbranche is gevestigd in Noord-Brabant. Dat blijkt uit het rapport Sectorprofiel Stukadoors-, afbouw- en terrazzo-/vloerenbedrijf van het Economische Instituut voor de Bouwnijverheid (EIB). Van de in totaal 1.883 bedrijven die in 2002 in de stukadoorssector actief zijn, komen 512 ondernemingen uit het zuiden van het land.

Noord-Brabant huisvest daarmee verreweg het grootste aantal stukadoors van alle Nederlandse provincies. Tweede op de ranglijst is Zuid-Holland dat met 309 stukadoorsbedrijven binnen de grenzen onderdak biedt aan 16 procent van de gehele sector.

Zeeland is het minst bedeeld met stukadoors. De provincie heeft niet meer dan 26 bedrijven binnen de grenzen die zich op dit afbouwwerk richten. Dat is iets meer dan 1 procent. De polderbewoners uit Flevoland houden de Zeeuwen gezelschap met niet meer dan 33 stukadoorsbedrijven op eigen grondgebied, wat bijna 2 procent van het totaal is.

De sector wordt in vrijwel alle provincies gedomineerd door relatief kleine ondernemingen. In heel Nederland zijn slechts vier stukadoorsbedrijven die meer dan 100 mensen in dienst hebben. De reuzen in de branche zitten in de provincies Drenthe, Overijssel, Utrecht en Noord-Brabant. Bijna 95 procent van de ondernemingen heeft twintig of minder mensen in dienst en zorgt voor 60 procent van de werkgelegenheid. De resterende 5 procent van alle stukadoorsbedrijven is daarmee goed voor 40 procent van alle stukadoorsbanen in Nederland.

Het productievolume van stukadoors blijft in 2004 naar verwachting op het niveau van 2003 hangen. Pas in 2005 rekenen de onderzoekers op een herstel van de markt. De stagnatie hangt nauw samen met lage investeringen in nieuwe bedrijfsruimten waar door een slechte markt de productie met 13,5 procent is gedaald. De woningbouw herstelt zich licht, maar kan het gat in de utiliteitsbouw niet opvangen.

Afhankelijk

De komende vier jaar rekent het instituut op een gemiddelde jaarlijkse groei van de stukadoorssector met 2 procent. De branche doet het daarmee beter dan de wand-, vloer- en overige afwerkbedrijven die volgens het EIB nog meer afhankelijk zijn van de nieuwbouwmarkt dan de stukadoors. De Amsterdamse cijferaars rekenen tot 2008 voor de wand- en vloerspecialisten op een groei van 1,5 procent.

Het aantal werknemers dat in de afwerkbranche actief is daalde vorig jaar met 6 procent naar in het totaal 13.378. Om in 2008 aan de gevraagde capaciteit te voldoen moet het aantal werknemers de komende vier jaar met gemiddeld 1,3 procent groeien. Houdt de sector zich aan de groeiprognose dan werken er over vier jaar 14.253 mensen bij een stukadoorsbedrijf, ongeveer net zo veel als in 2002.

Reageer op dit artikel