nieuws

Boormachine voor Eurotunnel levert 60.000 euro op

bouwbreed

londen – Een 580 ton zware boormachine die in de jaren negentig is gebruikt voor de Eurotunnel heeft bij een internetveiling 60.000 euro opgeleverd. De koper, schroothandelaar Tony Wilkinson, wil het gevaarte in stukjes van 15 bij 5 centimeter snijden en zo verschroten.

Eurotunnel verkocht de boormachine via de internetveiling eBay. Bij een eerste veiling kwamen 65 biedingen binnen. Het hoogste bod was bijna 15 miljoen euro maar bleek vals. Het veilingbedrijf voerde daarop een voorselectie in waardoor alleen bonafide gegadigden aan de verkoop konden deelnemen. Wilkinson�s bod kwam uiteindelijk uit op 39.899 pond, ongeveer 60.000 euro. Dat werd oorspronkelijk overtroefd door een koper onder de schuilnaam Steddenm, die 100 pond meer bood. Dat bedrijf deelde Eurotunnel echter later mee van de koop af te zien omdat het 375.000 euro zou kosten om de installatie te transporteren.

Schroothandelaar Wilkinson heeft daar geen last van want hij is van plan de boormachine ter plaatse te slopen. De machine staat bij de Eurotunnel terminal in Folkestone, op slechts een paar kilometer van Wilkinsons bedrijf. Hij hoopt dat het schroot meer opbrengt dan de koopprijs plus sloopkosten. Eurotunnel schenkt de opbrengst van de boormachine volledig aan goede doelen.

De boormachine heeft 227 dubbele boorkoppen en haalde een topsnelheid van 2,38 omwentelingen per seconde. De gigant heeft in totaal een half miljoen kubieke meter kalk en grond weggeboord om de tunnel onder het Kanaal aan te kunnen leggen. Oorspronkelijk werd gehoopt dat een technisch museum interesse zou hebben zodat dit stukje bouwhistorie behouden kon blijven, maar dat bleek niet het geval.

Reageer op dit artikel