nieuws

Volkstuinen als openbaar groen

bouwbreed Premium

utrecht – De luxe kantoorvillas in Papendorp staan midden tussen de volkstuinen. Een planologisch experiment dat dure groenvoorzieningen voorkomt en het bedrijvenpark ook buiten kantooruren levendig houdt. Maar is er straks nog wel ruimte voor de volkstuinder van Kanaleneiland, of gaan de kantooryuppen met de spotgoedkope kavels aan de haal?

Ze blaken allemaal van enthousiasme, de betrokkenen bij de ontwikkeling van bedrijventerrein Papendorp onder de rook van Utrecht. Van de landschapsarchitect, de projectontwikkelaar, het bestuur van de volkstuinvereniging tot de gebruikers van de kantoren. Het is dan ook een intrigerend plan dat onder hun ogen vorm krijgt.

Middenin een prestigieus opgezet bedrijventerrein bevindt zich plotseling een volkstuincomplex. Geen oud complex dat er al lag lang voordat de bedrijven bezit namen van het polderlandschap en dat door taai verzet van de tuinders wist stand te houden; volkstuincomplex Groenewoud is net zo nieuw als de kantoorgebouwen, en in nauwe samenspraak daarmee ontwikkeld. Het groen moet duidelijk nog opkomen, de rode hekken tussen de 150 tuintjes dringen zich nog erg op, maar wie daar doorheen kijkt, krijgt een voorzichtige indruk van hoe het straks wordt. Fraaie kantoorvilla�s aan weerszijden van een oud dijkje, waar doorheen verweven een volkstuincomplex met zijn onvermijdelijke rommeligheid en versnippering. Een unieke combinatie van twee werelden.

Opzet van het plan van landschapsarchitect Theo Reesink van bureau West 8 was nadrukkelijk dat er interactie tussen die twee werelden zou ontstaan.

De ontwerper: “De volkstuinen vormen als het ware het openbaar groen in de wijk. De bijna spreekwoordelijke ijver van de volkstuinder moet er voor zorgen dat dat groen er altijd pico bello bij ligt. Heel wat beter in elk geval dan de armetierige perkjes waar de meeste bedrijvenparken het mee moeten stellen, omdat groen nu eenmaal vaak de sluitpost vormt op de begroting.”

Doordat de volkstuinders ook �s avonds en in het weekeinde actief zijn, verwacht Reesink bovendien dat Groenewoud nooit een desolaat en sociaal onveilig gebied zal zijn. De bedrijven kunnen daardoor wellicht bezuinigen op de kosten van beveiligingsbedrijven die ze anders moeten inschakelen.

Reageer op dit artikel