nieuws

Veiling: schilderklus 40 procent goedkoper

bouwbreed Premium

hilversum – Woningbouwcorporatie Atrium heeft vrijdag dankzij een internetveiling een schilderopdracht 40 procent onder de begroting aanbesteed. Dirk Zwager Schilders uit Almere gaat de klus voor 215.000 euro doen.

De veiling hangt in de negende ronde aan een zijden draadje. De internetverbinding van het hoofdkantoor van Atrium begeeft het. Daardoor komt de digitale aanbesteding enkele minuten stil te liggen. Een mobiele telefoonlijn redt op het nippertje de procedure. “Je moet binnen tien minuten doorgaan, anders is de veiling ongeldig”, haalt V. van der Kraan van inkoop- en adviesbureau COT opgelucht adem. De biedingen van de tiende ronde verschijnen op het scherm.

Voor de internetveiling van twee geklusterde onderhoudsklussen in Hilversum en Huizen, in het totaal 146 woningen, zijn vijf bedrijven uitgenodigd. De deelnemers hebben van COT, een bedrijf dat woningbouwcorporaties helpt en adviseert bij het aanbesteden van opdrachten, een training gehad in het digitaal loven en bieden. Vastgoed-manager A. van den Bosch van Atrium glundert als na de dertiende ronde de prijs vast is komen te staan. “Laten we zeggen dat we met de prijs, die ruim 10 procent onder het eerste laagste bod ligt van 240.000 euro, heel tevreden zijn”. De corporatieman gaat uit van het eerste bod omdat hij vindt dat de aanbestedingssom van 215.000 euro niet met het begrote budget moet worden vergeleken. “Daar speelt een btw-verschil doorheen. Dan ben je appels met peren aan het vergelijken.”

Van den Bosch maakt zich geen zorgen over de kwaliteit van het schilderwerk. Volgens de brancheorganisatie van schilders Fosag moet je na een elektronische aanbesteding grote vraagtekens plaatsen bij de deugdelijkheid. “De bedrijven die we hebben uitgenodigd, kennen we goed. Daarnaast schrijven we in het bestek heel precies op wat er allemaal moet gebeuren. Wij zijn niet geïnteresseerd in slecht werk. Als na een jaar de verf van de muur bladdert, heb je 215.000 euro weggegooid. En dat is veel geld.”

Van der Kraan van COT windt zich op als de kritiek van Fosag ter sprake komt. “Zoiets kun je met goed fatsoen niet zeggen. Daarmee geef je jezelf een brevet van onvermogen”. De inkoopspecialist stoort zich aan de schildersbranche die kwaliteit aan prijs zou koppelen. “Schilders hebben door slechte controle altijd de ruimte gehad zich niet aan de specificaties te houden. Dat kan niet. Een goed bestek en strikte controle zorgen voor kwaliteit. De verantwoording voor goed werk ligt uiteindelijk bij schilder.”

Reageer op dit artikel