nieuws

Veere heeft zware dobber aan waterpompstation

bouwbreed

domburg – In het voormalige waterwingebied in de duinen bij Biggekerke ligt een buitenkansje voor landelijk wonen. Een koper van het waterpompstation met 8 hectare grond erbij wil de gebouwen vertimmeren tot een luxe villa met een overdekt zwembad en eigen oprijlaan. Maar hij lijkt in zijn enhousiasme wat doorgeschoten. Verzet brengt de noodzakelijke bestemmingsplanwijziging in gevaar.

De plannen liggen gevoelig omdat ze worden gerealiseerd in een natuurgebied en dan ook nog eens in het duin. Vanwege de waterwin- en vervolgens natuurbestemming is de grond rond het station al tijden gesloten voor publiek. Als die binnenkort een villatuin wordt, zal dat niet veranderen.

De gemeente Veere heeft er een flinke dobber aan. Uitgangspunt is dat de villa wordt gerealiseerd binnen de bestaande bebouwing, zodat er uiterlijk weinig verandert.

De eigenaar is voornemens de waterwinkelder te verbouwen tot overdekt zwembad, de nieuwbouw daarvoor komt boven het maaiveld.

En dan komt er nog een nieuwe oprijlaan, naast de al bestaande toegangsweg die het huidige station deelt met de vier woningen die bij het station horen en waarvan er twee eveneens zijn verworven voor de villa. De bewoners van de twee andere huizen hebben al hun bezwaren geuit.

“De nieuwe eigenaar heeft de wens op 2 hectare van het natuurgebied een tuin aan te leggen. Dat vinden wij als college nogal veel”, licht verantwoordelijk wethouder J. Bostelaar toe, die meent dat een halve hectare niks te klein is. Ook de gezamenlijke toegangsweg vindt hij volstaan; een nieuwe hoeft er wat hem betreft niet te komen.

De bestemmingsplanwijziging ligt ter inzage. “Uitgangspunt voor de gemeente is dat het uiterlijk van het gebouw hetzelfde blijft”, zegt de wethouder. “Ik denk dat er, ook gezien de reacties op de plannen, overleg nodig is met de initiatiefnemer. De overkapping voor het zwembad vinden wij als college wel aanvaardbaar.”

Onderhandeld wordt er nu ook al. “Er is gekeken of het natuurgebied kan worden aangekocht om in beheer te brengen bij Staatsbosbeheer. Maar daartoe is de nieuwe eigenaar niet bereid.” De verkoop van de grond door het nutsbedrijf Delta is niet terug te draaien, is hem duidelijk gemaakt. Hij hoopt de eigenaar wel zover te krijgen dat die het bezit houdt, maar iets van het beheer overdraagt.

Het is het vorige college geweest dat zich als eerste heeft gecommitteerd aan de woonbestemming voor het complex, het nieuwe college heeft die visie echter overgenomen, legt Bostelaar uit. Hij zegt het in elk geval een mooi gebouw te vinden, dat in aanmerking komt voor behoud.

Reageer op dit artikel