nieuws

Utrecht vernieuwt hal station en muziekcentrum

bouwbreed

UTRECHT – De Vervoersterminal en het nieuwe Muziekpaleis bepalen in de toekomst het gezicht van het Utrechtse Stationsgebied. De gemeente presenteerde vrijdag de plannen voor beide projecten.

De gemeente en het Rijk zijn de opdrachtgevers voor de nieuwe stationshal, die is ontworpen door architectenbureau Benthem Crouwel. Het worden een “lichte ruime hal, met winkels binnen glazen wanden”. Ook de zuidelijke buitenmuur is van glas, zodat de passagiers zicht hebben op de sporen. De Openbaar Vervoer terminal (OVT) zal in 2020 100 miljoen passagiers per jaar moeten verwerken.

Het Muziekpaleis omvat vijf zalen met in totaal 20.000 vierkante meter. De bestaande grote zaal van het huidige muziekcentrum Vredenburg blijft behouden. Liefhebbers achtten de akoestiek in deze zaal zo bijzonder dat de gemeenteraad de zaal per se wilde opnemen in de nieuwe plannen. Ondanks de meerkosten wordt het paleis “als een transparant omhulsel” rondom de oude zaal gebouwd.

Herman Hertzberger tekende het ontwerp. Hij ontwierp ook het oude centrum, dat als een blokkendoos het Vredenburg beheerst.

Het totale plan voor de inrichting van het stationsgebied kost rond de 3 miljard euro. Als alles volgens plan verloop zal de bouw rond 2007 beginnen.

Reageer op dit artikel