nieuws

Storm houdt tewaterlating baggervaartuig Oranje op

bouwbreed

papendrecht – De tewaterlating van de sleephopper Oranje van Boskalis bij Scheepswef De Merwede in Hardingxveld-Giessendam is zaterdag uitgesteld in verband met harde wind. Gisterochtend is het baggervaartuig met goed gevolg alsnog te water gelaten.

Schepen zijn bij hun tewaterlating nog niet afgebouwd. Ze drijven wel, maar liggen hoog op het water als ze daar eenmaal in liggen. Harde wind kan er dan zoveel grip op hebben dat wordt gewacht totdat de wind afneemt. De tewaterlating van het baggervaartuig is gisteren – bij weinig wind – zonder problemen verlopen.

Het schip zou zaterdag gedoopt worden door minister Peijs, maar in verband met het overlijden van prinses Juliana is de dooppechtigheid verricht door mevr. W. Dekker, echtgenoot van M.W. Dekker, lid van de raad van commissarissen van Koninklijke Boskalis Westminster.

De Oranje is de tweede van twee nieuwe sleephopperzuigers die Boskalis momenteel laat bouwen. Het zusterschip Prins der Nederlanden gaat binnenkort de vaart op. Beide schepen hebben een lengte van 156 meter en een beuninhoud van ongeveer 16.000 kubieke meter. De schepen zijn onderdeel van de plannen voor uitbreiding en aanpassing van de baggervloot van Boskalis. Op lange termijn voorziet Boskalis niet alleen in de vraag naar zogenoemde Jumbo schepen, met laadvermogens rond de 35.000 kubieke meter, maar ook naar wat kleinere schepen die geschikt zijn voor grote vaarafstanden en baggerdiepten.

�Kustleider�

De Oranje zal volgens Boskalis �costleader� zijn in haar klasse. Zo�n uitlating wordt volgens een woordvoerder waargemaakt door een combinatie van veel technische vernieuwingen. Het schip heeft een groot laadvermogen bij een relatief geringe diepgang, een uitgekiiende vorm van het beun maakt gebruik van minder bodemdeuren mogelijk terwijl de lading nog steeds snel is te lossen.

De baggerdiepte is met 81,5 meter groot te noemen. Speciaal hydrauliek in de hijsbokken vergt weinig onderhoud. Lage productiekosten volgen bovendien uit geavanceerde plaatsbepalings- en procescontrolesystemen.

Reageer op dit artikel