nieuws

Rutte tegen schilders: Doe toch niet zo stoer

bouwbreed Premium

arnhem – Staatssecretaris Rutte (sociale zaken) heeft schilders opgeroepen niet stoer te doen tijdens het werk op hoogte. Vallen is immers nog steeds een groot risico in de bouw en oorzaak van 60 procent van de ongevallen.

De staatssecretaris deed de oproep in sportcomplex Papendal tijdens de manifestatie �Veilig op de hoogte�. “De aard van uw werkzaamheden heeft veel weg van topsport, maar dan wel een tak van sport die niet zonder gevaar is.”

Rutte bezoekt vaak bouwplaatsen en ziet

daar een zekere stoerheid en mensen die elkaar opjutten. “Nu heb ik hier zoveel schilders bij elkaar dat ik graag die oproep doe”, zei hij. De bouw is de sector met de meeste ongevallen in heel Europa. Nederland doet het daarbij middelmatig. Op 44 procent van de achthonderd onderzochte bouwplaatsen in Nederland werden tekortkomingen geconstateerd aan gebruik en keuze van bouwmaterieel, zoals steigers en ladders. De bouw investeert zelf veel in veiligheid, maar desondanks is het nog steeds de sector met de meeste ongelukken. Het lijkt daarom of de geldinjecties niets opleveren. “Ik vind dat wel meevallen. Zo�n cultuurverandering naar veiliger werken heeft wel een paar jaar nodig”, aldus de bewindsman.

Hij is niet de persoon om met grote acties veranderingen in te zetten. “Dat leidt vaak tot niets, alleen tot focusverlies bij de sector. Ik stel me liever dienstbaar op”, zegt hij. In overleg met werkgevers en werknemers merkt hij dat ook zij achter veilig werken staan. Bovendien heeft veilig werken bij succes het effect dat anderen meegaan in de ontwikkeling en daarbij is handhaving belangrijk. “Collega�s die eikelen worden aangepakt”, aldus Rutte. Hij wil dan ook de goeden beschermen tegen de slechten. “De bouw is op de goede weg. Er is positieve draagkracht voor veilig werken en dat helpt”.

Volgens F. de Vente, beleidsmedewerker van Fosag, is het aantal valongelukken vooral te wijten aan onoplettendheid van de werknemers. Hij acht de oproep van Rutte niet nodig. “Het is al stoer om wel veilig te werken”, aldus De Vente.

Toch hebben de verschillende organisaties het nodig geacht de manifestatie te organiseren. Die moet drie jaar gaan duren.

Medio dit jaar zal de Europese richtlijn �veilig op hoogte� vertaald zijn in Nederlandse wetgeving. Daarmee moet het aantal arbeidsongevallen bij werken op hoogte omlaag. Een jaar geleden hebben werkgevers en werknemers een principeakkoord gesloten over het onderwerp. “Daar zal ik zeker serieus naar kijken”, aldus Rutte. Hij wil in elk geval vooral doelen stellen en geen middelen voorschrijven om die te halen, maar hoe de regeling er uit komt te zien kan hij nog niet zeggen. “Daar wordt nog hard aan gewerkt”, aldus de staatssecretaris.

�Een cultuurverandering naar veiliger werken heeft wel een paar jaar nodig�

Reageer op dit artikel