nieuws

Reprorecht akkoord met 15 miljoen euro per jaar

bouwbreed

den haag – Stichting Reprorecht en de werkgeversverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland hebben een akkoord bereikt over het maken van fotokopieën van artikelen die auteursrechtelijk zijn beschermd.

De afspraken, die door bemiddeling van het ministerie van Justitie tot stand zijn gekomen, leveren in het totaal jaarlijks 15 miljoen euro op en niet de eerder door Stichting Reprorecht berekende 70 miljoen.

Uit de onderhandeling is een tabel gerold met verschillende tariefschalen waarbij een hoog en een laag bedrag geld. Ondernemingen die geen kopieerapparaat hebben, betalen niets. Het minimum tarief voor bedrijven met minder dan twintig medewerkers ligt op 15,62 per jaar. Onderneming die groter zijn betalen 100 tot 150 euro per jaar, afhankelijk van de branche waarin het bedrijf actief is. Met tussen de 50 en de 100 man personeel kan de rekening oplopen tot maximaal 450 euro per jaar.

De tarieven gelden tot en met 2005. De rekeningen die voor 2003 en 2004 nog openstaan worden in één keer afgehandeld. Daarbij worden al betaalde bedragen verrekend. Het hoogste tarief ligt op 4.350 euro. Dat is het tarief voor ondernemingen die meer dan 500 mensen in dienst hebben en onder het duurste tarief vallen. Het akkoord deelt bouwbedrijven bij de laagste en architecten bij de hoogste tariefgroep in.

Andere bedrijfstakken die het maximum moeten betalen zijn onder andere brancheorganisaties, vakbonden, financiële instellingen, automatiseerders en mediabedrijven.

Wie geen genoegen neemt met de standaard bedragen kan met Stichting Reprorecht een individuele afspraak maken. Daarbij wordt een tarief van 4,5 eurocent per kopie in rekening gebracht. Om het totale bedrag vast te stellen wordt uitgegaan van het deel van het kopieervolume waarover auteursrechten betaald moeten worden. Stichting Reprorecht mag bij de vaststelling van het tarief uitgaan van al beschikbare onderzoeksgegevens.

Het systeem wordt door een gezamenlijke monitorgroep geëvalueerd. Als alle partijen tevreden zijn over het stelsel dan kunnen de afspraken tussentijds worden verlengd.

Reageer op dit artikel