nieuws

Politieke onrust en economie treffen baggersector hard

bouwbreed

den haag – De slechte economie, maar meer nog de politieke onrust in de wereld treffen de wereldwijd opererende baggeraars hard. Na Boskalis kondigt nu ook Van Oord aan personeel te gaan ontslaan.

Het zijn moeilijke tijden voor de vier Nederlandse en Belgische baggeraars. Nog maar twee jaar geleden kon het allemaal niet op. Jan de Nul vergrootte zijn superjumbo-hopperzuiger van 33.000 naar 44.000 kuub, Boskalis zijn 23.000 kuubs WD Fairway naar 33.000 kuub. Het materieel viel niet aan te slepen dankzij de grote landaanwinningsprojecten in de wereld.

Sindsdien is er veel veranderd. In het Midden-Oosten nam de spanning toe, culminerend in de tweede Golfoorlog. En dat in een tijd dat bijvoorbeeld Dubai druk bezig is met zijn eilandenrijken, de Palm Islands en Globe Islands, gestalte te geven. In het Midden-Oosten staan momenteel de prijzen dan ook danig onder druk.

Erger nog is het politieke meningsverschil tussen Singapore en de beide buurlanden, Maleisië en Indonesië. De mega-landaanwinning in Singapore ligt daardoor nagenoeg stil. Bij de presentatie van de jaarcijfers sprak Boskalis-topman R. van Gelder nog de hoop uit dat het probleem politiek zal worden opgelost na de verkiezingen in Maleisië en Indonesie, in de tweede helft van dit jaar. Maar dat zou wel eens wishful thinking kunnen zijn.

De economische recessie wereldwijd heeft bovenop de regionale politieke instabiliteit nog eens extra negatief gewerkt. Die tegenwind is sinds 2002 niet gaan liggen. Ook dit jaar verwachten de baggeraars nog niet uit de problemen te zijn. Voor de langere termijn wordt wel weer een forse opleving verwacht gezien de enorme behoefte die er nog steeds is aan land voor wonen, werken en recreëren.

Verder neemt de concurrentie nog verder toe. Een aantal (voormalige) staatsbedrijven zoals Dredging Company of India (DCI) is naarstig op zoek naar partners waarmee het bedrijf wereldwijd aan de weg wil gaan timmeren. Met een wat verouderde vloot en hoppers die niet groter zijn dan 7500 kuub, slaagt zo�n bedrijf daar alleen niet in, hoewel het al in de Arabische wereld aan de slag is.

Al met al voldoende redenen voor de baggeraars om de kosten in toom te houden. Boskalis kondigde vorige week al aan het personeel in te krimpen. Het bijna even grote Van Oord, ontstaan uit Van Oord ACZ en Ballast Ham Dredging, kondigt nu ook aan het aantal arbeidsplaatsen terug te bregne met 400 op een totaal aantal van 3000 wereldwijd. Bij Van Oord speelt hierbij mede een rol dat de fusie een aantal functies overbodig heeft gemaakt.

Van Oord heeft inmiddels overeenstemming met de bonden over twee sociale plannen. Geprobeerd wordt de gevolgen voor het personeel tot een minimum te beperken. Van Oord vreest echter dat 250 mensen toch gedwongen worden ontslagen.

Het wachten is op betere economische en politieke tijden.

Ook Van Oord

gaat personeel ontslaan

Reageer op dit artikel