nieuws

Moeilijke tijden drukken cijfers van Boskalis

bouwbreed

amsterdam – Minder netto winst, een lagere omzet en een lagere orderportefeuille. Daar staat tegenover dat de kasstroom en de financiële positie bij Boskalis onveranderd sterk zijn. Het bedrijf gaat gebukt onder de economische tegenwind in de wereld, maar is gezien de omstandigheden tevreden.

Het belang in Archiridon is verhoogd van 30 naar 40 procent. De marktpositie in grondverbeteringsactiviteiten versterkt dankzij een joint venture met wereldleider COFRA waarin Boskalis een belang van 51 procent heeft. Succesrijk met innovatieve contracten waaronder de A59 en de A2. Voor het eerst in de geschiedenis aan het werk in China. Moeiteloos rijgt Rob van Gelder de successen van het afgelopen jaar aaneen. Vooral het China-verhaal doet hem plezier al waarschuwt hij: “Eén Chinese zwaluw maakt nog geen lente. Maar we zijn er wel, nu met één cutterzuiger, en binnenkort met nog een hopperzuiger.”

Zijn woorden vormen de ouverture tot een minder vreugdevol betoog. Het bedrijfsresultaat bijvoorbeeld is van bijna 100 miljoen gedaald naar 70 miljoen. “Dat ligt vooral aan de marges en de vlootbezetting”, verklaart Van Gelder. De nettowinst laat een kleinere daling zien, van 82 naar 71 miljoen en vooral te danken aan de afhandeling van belastingaanslagen in diverse landen.

Het komt allemaal niet onverwacht. Al in januari waarschuwde Van Gelder dat 2003 een moeilijk jaar was en ook 2004 weinig verbetering te zien zou geven. In Nederland bijvoorbeeld blijft het moeizaam gaan ondanks het binnenhalen van de A59 en de A2. Het wachten is op grote projecten als de Tweede Maasvlakte en de containerterminal in Vlissingen. De internationale hit-and-run-markt is redelijk stabiel gebleven, ondanks de problemen in Singapore waar het werk stagneert door de zandstrijd in Indonesië. Boskalis hoop dat die snel is opgelost na de verkiezingen in Maleisië en Indonesië. “Maar ik zie vooral een oplossing in de opening van de zandmarkt in Maleisië. Dan kun je bij twee bronnen terecht”, zegt bestuurder Peter Berdowski.

Reageer op dit artikel