nieuws

KLIC eist in kort geding data van HLA

bouwbreed

zutphen – Vordering noch rectificatie maar data, pure informatie afkomstig van Het Logistiek Adviescentrum (HLA). Dat eiste Stichting Federatie KLIC Nederland (Kabel- en Leidingen Informatiecentrum) in het kort geding dat maandag in Zutphen diende.

KLIC Nederland stelt de gegevens nodig te hebben om de juistheid van de rapportage te beoordelen, die ir. P. Koppen de Neve in opdracht van HLA uitvoerde.

In opdracht van Het Logistiek Adviescentrum zijn twee rapporten verschenen en uit beide blijkt dat KLIC zijn werk niet goed doet. In 10 tot 20 procent van de gevallen is volgens Koppen de Neve sprake van foutmeldingen. KLIC heeft zelf ook een rapport laten opstellen door KIWA en daaruit rollen andere percentages die de directeur van KLIC Nederland, ir. P.H.A. Rietjens, overigens toch nog te hoog vindt, maar met 3,2 procent beduidend lager liggen dan de resultaten van Koppen de Neve.

De kern van de zaak in het kort geding betrof daarom een onderwerp, dat de advocaat mr. F.V.B.M. Mutsaerts van KLIC pakkend samenvatte met: “KLIC snakt naar de informatie om het debat te voeren.” Het betreft de data die Koppen de Neve bij het opstellen van zijn rapport heeft gebruikt.

Volgens M. Pannenvis, advocaat van HLA kán het softwarebedrijf in de huidige situatie de gegevens niet eens overleggen. “Ze zijn eenvoudigweg niet in ordners opgeborgen, maar wel te achterhalen door de testsystemen opnieuw te laten draaien.” Over de meldingen zelf is Mutsaerts ook duidelijk: “KLIC vraagt materiaal dat men zelf heeft geproduceerd en dus zelf in huis heeft en ook zelf kan testen.”

HLA wil KLIC wel bijstaan bij de totstandkoming van een gezamenlijk rapport, maar rekent daarvoor een forse prijs. Een half miljoen euro om het rapport van Koppen de Neve (en drs. G.J.M. Dijkstra) van 8 november nog eens over te doen en aanvullend nog eens een half miljoen euro voor kwaliteitscontrole in de vorm van het standaardpakket Geoversum van HLA.

Intussen lijdt KLIC schade die het gevolg is van de beschuldigingen over de slechte prestaties en het afhaken van potentiële gravers. De laatsten zijn van mening dat KLIC slecht werk levert, aldus Mutsaerts.

KLIC ziet de uitlatingen van HLA bovendien in het licht van ongeoorloofde mededinging. Door te zeggen dat de software van KLIC niet deugt en die van HLA superieur is en vervolgens KLIC te onthouden van de data op grond waarvan HLA dat beweert, kan KLIC zich niet verweren.

Pannenvis vond in ieder geval dat: “Het smachten naar informatie eerst maar eens juridisch moest worden onderbouwd.”

De uitspraak volgt over veertien dagen.

Reageer op dit artikel