nieuws

Hollandia koopt complex Van der Giessen-De Noord

bouwbreed

krimpen aan den ijssel – De Hollandia Bailey Kloos Groep (HBK) koopt het complex van de vorig jaar gesloten scheepswerf Van der Giessen-De Noord van het beursgenoteerde bedrijf IHC Caland.

HBK wil het complex van meer dan 24 hectare gebruiken om kosten te besparen bij zijn dochterbedrijven als Hollandia en Bailey. IHC Caland sloot vorig jaar de werf in Krimpen aan den IJssel, omdat het bedrijf sinds 2001 geen nieuwe opdrachten meer had weten binnen te halen. Het is nog niet bekend hoeveel IHC voor het complex krijgt. Voor de twee andere werven IHC Holland en De Merwede is het concern nog op zoek naar kopers. IHC zei gisteren dat het een winst heeft gehaald van 46,6 miljoen dollar. Dat komt overeen met eerder uitgesproken verwachtingen. De omzet kwam uit op 1,8 miljard dollar.

De winst werd gedrukt door een last van 45 miljoen dollar voor de sluiting van de werf. IHC Caland durft voor 2004 geen winstverwachting te geven. Als reden geeft de onderneming de afsplitsing van de overige scheepsbouwactiviteiten. “Het blijft de bedoeling om de scheepswerven in 2004 af te splitsen”, zei IHC Caland in een verklaring. In april gaat het concern op zoek naar kopers.

Om een “potentieel belangenconflict” voor te zijn, zal bestuursvoorzitter J. van Dooremalen zich niet bemoeien met de verkoop. Dat kan er op duiden dat hij mee over gaat naar de nieuwe eigenaar. Eerder wilde Van Dooremalen al leiding gaan geven aan een verzelfstandigd scheepswerfbedrijf. Dat plan ging vorig jaar niet door, nadat het concern een winstwaarschuwing had gegeven.

Lukt het niet de scheepswerven te verkopen, dan valt IHC terug op de oude plannen om de scheepsbouw af te splitsen en een aparte beursnotering aan te vragen.

Reageer op dit artikel