nieuws

FNV opent weerstandskas voor financiering wao-acties

bouwbreed

woerden – FNV Bouw heeft de weerstandskas geopend om acties tegen de wao-plannen van het kabinet te financieren. Op 1 april zijn de eerste acties van de FNV in Den Haag.

De bondsraad van FNV Bouw toonde zich op een vergadering maandag teleurgesteld en verontwaardigd over de wao-plannen. Daaruit blijkt volgens de raad dat het kabinet Balkenende de vakbeweging niet serieus neemt.

In het Najaarsakkoord eind vorig jaar is afgesproken dat het kabinet het advies van de SER over de wao zeer serieus zou nemen. Nu echter blijkt minister De Geus (Sociale Zaken) op een aantal punten af te wijken van het advies. Zo wordt het zogenoemde duurzaamheidscriterium van de SER niet overgenomen. In plaats daarvan kiest De Geus voor het alleen nog maar geven van een wao-uitkering aan werknemers van wie absoluut vaststaat dat zij nooit meer zullen werken.

Ook worden de voorstellen over een aparte regeling voor flex-werkers niet overgenomen, evenals de loonaanvullingsregeling uit het SER-advies. Bovendien worden mensen die al in de wao zitten, herbeoordeeld op basis van veel strengere regels, zo meent FNV Bouw.

“Het kabinet voert zijn eigen wao-plan uit, overgoten met een SER-sausje”, sprak penningmeester Leo Hartveld tot de bondsraad. “Deze regering bedondert de boel. Ons vertrouwen was al niet groot, maar is nu tot onder het nulpunt gedaald.”

Op 1 april gaat de Tweede Kamer zich buigen over de wao. Dan zullen ook de eerste acties plaatsvinden. Hartveld sluit echter niet uit dat leden van FNV Bouw zullen worden opgeroepen voor vervolgacties.

Reageer op dit artikel