nieuws

Duits QTSculptor-programma legt bouwtechnische details vast in 3D

bouwbreed Premium

den haag – Eigenlijk bedacht om standbeelden die aan restauratie toe zijn in drie dimensies te kunnen documenteren, maar ook bruikbaar voor het vastleggen van uiteenlopende bouwtechnische details: het programma QTSculptor van het Fraunhofer-Institut für Graphische Datenverarbeitung (IGD) uit het Duitse Darmstadt. De software voegt afzonderlijke opnames in een gemeenschappelijk coördinatensysteem samen. Zo kunnen ook […]

den haag – Eigenlijk bedacht om standbeelden die aan restauratie toe zijn in drie dimensies te kunnen documenteren, maar ook bruikbaar voor het vastleggen van uiteenlopende bouwtechnische details: het programma QTSculptor van het Fraunhofer-Institut für Graphische Datenverarbeitung (IGD) uit het Duitse Darmstadt.

De software voegt afzonderlijke opnames in een gemeenschappelijk coördinatensysteem samen. Zo kunnen ook grote (restauratie)objecten tot in detail worden opgemeten. Uit overlappende beelden leidt de programmatuur volgens het IGD extra nauwkeurige bevindingen af.

QTSculptor zet de uitkomst van de berekeningen om in beeldpunten. Daarvan worden driehoekjes gemaakt die de vorm van het oppervlak weergeven. De software geeft de aanblik van het materiaal weer als een soort huid die over het object wordt gespannen. Polygon Technology uit Darmstadt biedt programmatuur en gereedschappen aan.

Reageer op dit artikel