nieuws

Afbramen voorkomt roest op geperforeerd hekwerkpaneel

bouwbreed

heusden – Wanneer geperforeerde hekwerkpanelen uit de ponsmachine komen zit een scherpe braam aan de kant waar het materiaal uit de plaat is gebroken. Rond die braam kan roest ontstaan. Versteeg Metaal Groep (VMG) laat op de BouwRai een methode zien die deze braam verwijdert en de gatranden met een straal van 0,2 millimeter afrondt.

Zo�n braam kan 0,2 millimeter hoog zijn. Is het hekwerkpaneel afgewerkt met een éénlaagse poedercoating van 80 micron, 0,08 millimeter, dan steekt de braam door de verflaag heen.

De coating van panelen uit sendzimir verzinkt materiaal kan daardoor makkelijker loslaten, terwijl er op aluminium panelen filliforme corrosie door kan ontstaan. Onderhoud beperkt dergelijke schade maar dat krijgt volgens de producent in de praktijk weinig prioriteit.

VMG zegt dat de nieuwe machine problemen met corrosie voorkomt door de gatranden aan de scherpe braamzijde af te ronden. Het bedrijf uit Heusden zegt zo tien jaar garantie te kunnen geven op de afwerking van geperforeerde stalen panelen. Eerder sleep het bedrijf met de hand de braam af tot minder dan 0,1 millimeter. Daarna kregen de panelen een bijzondere conversielaag en een tweelaagse poedercoating met een totale minimale laagdikte van 120 micron. Op die panelen gaf de fabrikant vijf jaar garantie.

Reageer op dit artikel