nieuws

Aalberts Industries groeit in zwakke economie

bouwbreed

langbroek – Aalberts Industries is vorig jaar weer verder gegroeid. De omzet steeg met 11 procent naar 784,6 miljoen euro. De winst kwam uit op 53,7 miljoen euro, 14 procent meer dan in 2002.

De leverancier van onder andere fittingen en leidingsystemen voor gas, water en verwarming verwacht het kunstje dit jaar te kunnen herhalen. “Als we deze resultaten in 2003 onder moeilijke marktomstandigheden konden behalen, dan mogen we verwachten dat dit ons in 2004 opnieuw zal lukken”, aldus bestuursvoorzitter J. Aalberts. Een concrete winst- en omzetverwachting gaf de topman evenwel niet.

Aalberts zegt tevreden te zijn met met de groei die het bedrijf heeft doorgemaakt. “We hebben in 2003 zowel in de markt als in de eigen organisatie met succes gewerkt aan een gezonde groei en tegelijkertijd aan een sterke financiële positie. Het bewijs is geleverd dat de spreiding van omzet over een beperkt aantal activiteiten, in combinatie met een sterke focus binnen die activiteiten, het mogelijk maakt om ook in economisch zwakkere tijden de groei vast te houden.”

De omzet van de Flow Control-activiteiten, waaronder ook de fitting vallen, groeide met ruim 15 procent naar 424 miljoen euro. Het bedrijfsresultaat steeg met 12 procent tot 49,5 miljoen euro. De marktpositie van de divisie kon verder worden uitgebouwd doordat de concurrentie verzwakte.

Vooral de markten in het oostelijk deel van Europa, zoals Rusland, Polen, Hongarije en Roemenië, ontwikkelden zich volgens Aalberts goed. Het bedrijf heeft een vestiging in Moskou. Die wist 30 procent meer kogelkranen voor de energiemarkt aan de man te brengen.

De omzet van de divisie Industrial Services steeg met 7 procent naar 360 miljoen euro. Die groei kwam geheel voor rekening van overnames. Het bedrijfsonderdeel ging een groot deel van het jaar gebukt onder de zwakke marktomstandigheden. In de laatste maanden van 2003 zorgde een opleving voor een groei van de orderstroom.

Aalberts investeerde afgelopen jaar 32,5 miljoen euro. Het rendement op de investeringen bedroeg 14 procent. Het bedrijf stak vooral geld in nieuwe technologieën. De beruchte overnamemachines draaide niet op volle toeren. Aalberts nam �slechts� vijf bedrijven over en verwierf een minderheidsbelang van 44 procent in het Deense Haerderiet. Met de aankopen werd in totaal voor 28 miljoen euro aan omzet toegevoegd.

Volgens topman Aalberts zal zijn bedrijf dit jaar weer wat vaker op de deur van concurrenten kloppen. Het investeringsniveau zal dan ook ruimschoots hoger uitvallen dan in 2003.

Reageer op dit artikel