nieuws

Woonplek voor ouderen zonder hokjesgeest en nare gangen

bouwbreed

amsterdam – Een comfortabele woonplek voor ouderen waar appartementen makkelijk omgebouwd kunnen worden tot een zorgwoning en de aanwezigheid van ondermeer winkels en artsen ervoor zorgt dat opname in een verpleeghuis niet meer noodzakijk is. Eind 2005 wordt het allemaal mogelijk. Dan gaat het bijzondere woonzorgcomplex het Reinalda-Huis in de Haarlemse Parkwijk open.

“In Amsterdam staat een verzorgingshuis met vier senioren op één kamer. Ze hebben alleen een bed en een kast. De televisie moeten ze delen. Als ik dit zie, krijg ik kippenvel. Het is schrikbarend.” Marijke Strijk, directeur projectontwikkeling van ontwikkelaar Woonzorg Nederland – één van de grootste landelijke organisaties van seniorenhuisvesting met 27.000 zelfstandige woningen, ruim 170 verzorgingshuizen en 16 verpleeghuizen – vindt dat ouderen niet in kleine kamertjes horen in een complex aan de rand van het dorp. “Dit kan echt niet meer. Senioren hebben recht op een comfortabele woonplek en echtparen moeten bij elkaar kunnen blijven als één van de twee verzorging nodig heeft.”

Het Reinalda-Huis biedt oplossing. Daar kunnen senioren, al dan niet hulpbehoevend, jarenlang in hun vertrouwde omgeving blijven wonen omdat zorgvoorzieningen aanwezig zijn.

Het Reinalda-Huis, ontworpen door Alberts & van Huut, heeft een oppervlakte van 40.000 vierkante meter en vergt een investering van 45 miljoen euro. Hoofdaannemer is Heijmans IBC Bouw. Het complex bestaat uit twee gebouwen die met elkaar verbonden zijn door een overdekte loopbrug.

De bouwlagen, gemaakt van natuurlijke materialen, variëren van 11 tot 6 verdiepingen. Bewoners hebben uitzicht op een binnentuin met veel groen, zitjes en soms een speelobject voor kinderen. Het hart van het woonzorgcomplex is een atrium met woongalerijen. Senior projectmanager Rob van Loosbroek: “De gangen op de galerij zijn een kronkelpad door het bos. Ze zijn smal, breed en hier en daar buigt het pad.” Strijk: “Geen hokjesgeest en weg met de nare gangen uit het verpleeghuis.”

In het Reinalda-Huis, dat op de plaats komt van het reeds gesloopte verpleeghuis Reinalda, dat niet meer voldeed aan de eisen, komen 120 zorgappartementen, 30 verpleegeenheden, 106 sociale huurappartementen en 68 vrije sector koopappartementen. Van Loosbroek legt uit dat de bouwconstructies van de wooneenheden flexibel zijn. “Alle beukmaten zijn hetzelfde. In de wapening van de wanden zijn voorzieningen getroffen zodat we makkelijk veranderingen kunnen aanbrengen. Zo kan een eenvoudige tussenwand een eenpersoonskamer veranderen in een tweepersoonskamer of een huurwoning veranderen in een verzorgingsappartement. Het sanitair en de keuken zijn standaard voor twee mensen ingericht. Ook zijn alle woningen toegankelijk voor rolstoelen en brancards.” Van Loosbroek vertelt dat liftschachten in de gebouwen een afmeting van 2,20 bij 2,70 meter hebben zodat brancards en kisten er makkelijk in kunnen.

Op de begane grond van het Reinalda-Huis komt een bibliotheek met internetcafé, een fysiotherapie-praktijk, een artsenpraktijk, een wasserette, een kapsalon, een winkel en een restaurant met wijkfunctie. Niet alleen bewoners maar ook buurtbewoners, jong en oud, kunnen gebruikmaken van deze voorzieningen. Strijk: “Zo blijven senioren van het Reinalda-Huis betrokken bij het leven in hun wijk.”

In kinderschoenen

Strijk en Van Loosbroek benadrukken dat in Nederland veel meer woonzorgcomplexen zoals het Reinalda-Huis moeten komen. Strijk: “Eigenlijk staat de ontwikkeling van seniorenwoningen in ons land nog in de kinderschoenen. We moeten opschieten want het tekort neemt in rap tempo toe.” Volgens Strijk is er nu een tekort aan seniorenwoningen van 240.000.

Bovendien is berekend dat vanaf 2010 in Nederland het aantal ouderen boven de 65 jaar sterk toeneemt. In 2030 zullen naar verwachting ongeveer 4 miljoen mensen ouder dan 65 jaar zijn, waarvan de helft ouder dan 75 jaar. Om de bouwproductie in deze sector te versnellen vinden Strijk en Van Loosbroek eenvoudige regelgeving noodzakelijk. Van Loosbroek: “Door de hoeveelheid regels duurt de proceduretijd veel te lang voordat we goedkeuring krijgen. Naast minder regels moet je de zaken parallel kunnen laten lopen.”

Als alles volgens planning verloopt opent het Reinalda-Huis eind 2005 de deuren. Wie nu op het terrein een kijkje neemt ziet de meeste van de 945 palen al in de grond staan.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels