nieuws

Wet sociale zekerheid behoeft aanpassing

bouwbreed

brussel – Werknemers die tijdelijk worden overgeplaatst naar het buitenland, moeten te allen tijde hun recht op de Nederlandse sociale zekerheid behouden. Dat stelt Europees commissaris A. Diamantopoulou (sociale zaken) in een protestbrief aan de Nederlandse regering. Als deze de wet niet aanpast, zal de van oorsprong civiel ingenieur de kwestie aanhangig maken bij het […]

brussel – Werknemers die tijdelijk worden overgeplaatst naar het buitenland, moeten te allen tijde hun recht op de Nederlandse sociale zekerheid behouden. Dat stelt Europees commissaris A. Diamantopoulou (sociale zaken) in een protestbrief aan de Nederlandse regering. Als deze de wet niet aanpast, zal de van oorsprong civiel ingenieur de kwestie aanhangig maken bij het Europese Hof van Justitie in Luxemburg.

De Griekse eurocommissaris reageert daarmee op een uitspraak van de Hoge Raad der Nederlanden, het hoogste rechtscollege. Die bepaalde dat een Nederlander die van mei 1995 tot en met 1996 tijdelijk in Duitsland ging werken, geen recht meer had op de nationale sociale zekerheid. De man stapte met zijn klacht naar de Europese Commissie, die vindt dat de Hoge Raad de EU-wetgeving verkeerd heeft geïnterpreteerd.

Nederland moet nu de wet aanpassen, zo stelde de woordvoerder van Diamantopoulou.

Reageer op dit artikel