nieuws

VSK-branche wil draadloos en standaard

bouwbreed

utrecht – De verwarmings-, sanitair en klimaatbeheersingsbranche wil draadloos communiceren. Voor de overdracht van gegevens gaat de voorkeur uit naar een standaard protocol, zodat systemen van verschillende leveranciers samen kunnen worden gebruikt. Beide wensen kunnen al worden vervuld, hoewel het aanbod op de VSK-beurs nog bescheiden was.

De ontwikkelingen op het gebied van ict (informatie- en communicatietechnologie) lijken soms snel te gaan. Toch werken veel van de bedrijven in de VSK-branche nog met DOS software toepassingen, vaak zelfs nog in geautomatiseerde �eilanden� die niet met elkaar kunnen communiceren.

Leveranciers van nieuwe software gaan er prat op, dat hun applicaties speciaal voor Windows zijn geschreven. Het zal hun klanten waarschijnlijk weinig boeien. Zij verwachten efficiëntie en marktwerking. Op de VSK-beurs lieten twee bedrijven zien hoe ze aan die vraag tegemoetkomen met operationele draadloze systemen en een standaard protocol voor de uitwisseling van data.

Drie klanten van Draadloos AG&P Software uit Veghel werken reeds met het draadloze systeem, dat het bedrijf op de VSK-beurs presenteerde. AG&P levert bijna alle onderdelen van het systeem. Alleen voor de draadloze verbinding heeft het installatiebedrijf een telecomprovider nodig. “Op het moment is GPRS (Global Positioning Remote System) het goedkoopste en snelste”, adviseert account-manager F. Verkuijen van AG&P. “Het is geen continue verbinding, je betaalt alleen voor het transport van de data die worden verstuurd.”

Iedere monteur heeft een notepad bij zich en kan daarmee communiceren met kantoor. Daar is steeds op het scherm te zien waarmee hij bezig is en hoe de werkzaamheden vorderen. Hij kan vragen om bepaalde materialen, die bij hem kunnen worden afgeleverd. Eigenlijk hoeft de monteur bijna niet meer op kantoor te komen.

Aan het draadloze systeem van AG&P hangt een prijskaartje, maar daar staat tegenover dat de bonnenboekjes en urenstaten kunnen vervallen. Ook het bestellen van materialen kan worden geautomatiseerd. Volgens account-manager Verkuijen richt AG&P zich op de vervangingsmarkt en de onderhoudscontracten. Hij benadrukt dat internet een integraal onderdeel is van het pakket AGP-Projecten.

Reageer op dit artikel