nieuws

Roemruchte heftruck Kooi-Aap gaat verdwijnen

bouwbreed Premium

den haag – De roemruchte Kooi-Aap meeneemheftruck van vaderlandse bodem gaat uit het straatbeeld verdwijnen. De producten zullen voortaan als Moffett-Kooi in de markt worden gezet door de verkooporganisatie van Hiab Leebur BV uit Meppel.

De verkooporganisaties van Kooi-Aap en Moffett zijn opgeheven. De drie bedrijven zijn onderdeel van het Finse bedrijf Partek Cargotec, eigendom van de portaalkranen-, liften- en loopbandenfabrikant Kone.

Kooi-Aap, samen met Moffett goed voor een marktaandeel in Nederland van 98 procent, gaat zich in het Friese Oude Leye uitsluitend richten op de productie. In de fabriek zullen de eigen machines en de kleine van Moffett worden geassembleerd. In de fabriek van Moffett in Ierland zullen alle masten en de grote machines van de band rollen. De vraag is hoelang de productie-eenheid in Oude Leye zal blijven bestaan. In Ierland is ruimte voor tweemaal zoveel als de huidige productie. In Friesland zijn de bedrijfsgebouwen nog eigendom van Hessel Kooi, eind jaren zestig de geestelijke vader van de meeneemheftruck.

Bovendien heroriënteert het moederbedrijf Kone zich. De “handling materials division” is omgedoopt tot Kone Cargotec, omdat diverse andere onderdelen al zijn afgestoten. De tractorendivisie, die het merk Valtra produceerde, is verkocht aan de Amerikaanse tractorproducent AGCO en het merk Valmet (bosbouwmachines) is overgedaan aan het Japanse Komatsu. Ingewijden verwachten dat binnen niet al te lange tijd Hiab Leebur samen met de al dan niet samengevoegde Moffett en Kooi-Aap door de Finse eigenaren in de etalage zullen worden gezet.

Reageer op dit artikel