nieuws

Plan kostendekkende exploitatie Betuwelijn

bouwbreed

den haag – Het Havenbedrijf Rotterdam en railbeheerder ProRail gaan komend halfjaar een haalbaarheidsplan opstellen voor een kostendekkende exploitatie van de Betuweroute. Afhankelijk van deze resultaten zal het Rijk bekijken hoe de exploitatie gaat plaatsvinden. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de kosten voor beheer en onderhoud gedetailleerd laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau. […]

den haag – Het Havenbedrijf Rotterdam en railbeheerder ProRail gaan komend halfjaar een haalbaarheidsplan opstellen voor een kostendekkende exploitatie van de Betuweroute. Afhankelijk van deze resultaten zal het Rijk bekijken hoe de exploitatie gaat plaatsvinden.

Het ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft de kosten voor beheer en onderhoud gedetailleerd laten onderzoeken door een onafhankelijk bureau. De verwachting is dat de kosten na de openstelling in 2007 tussen de 20 en 23 miljoen euro per jaar zijn. In de loop van de jaren stijgt dit naar een bedrag tussen de 22 en 27 miljoen euro per jaar. De reservering voor groot onderhoud bedraagt gemiddeld 7 tot 11 miljoen euro per jaar, afhankelijk van het gebruik van de Betuweroute.

Er zijn verschillende scenario�s gemaakt voor de mogelijke opbrengsten. Daaruit blijkt dat een groot deel van de kosten voor beheer en onderhoud kan worden gedekt uit de opbrengsten, uitgaande van een variabele vergoeding voor het gebruik van de Betuweroute.

Reageer op dit artikel