nieuws

Oude mozaïekvloer onder kerk Friesland

bouwbreed

oosterbierum – In de Hervormde Kerk in het Friese Oosterbierum is een bijzondere veertiende-eeuwse mozaïekvloer gevonden. Volgens bouwhistoricus A. Reinstra van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is het aantal vergelijkbare vloeren in Nederland op één hand te tellen. De tegelvloer is tijdens de restauratie van de kerk eind vorig jaar ontdekt. Onder de houten vloer […]

oosterbierum – In de Hervormde Kerk in het Friese Oosterbierum is een bijzondere veertiende-eeuwse mozaïekvloer gevonden. Volgens bouwhistoricus A. Reinstra van de Rijksdienst voor de Monumentenzorg is het aantal vergelijkbare vloeren in Nederland op één hand te tellen.

De tegelvloer is tijdens de restauratie van de kerk eind vorig jaar ontdekt. Onder de houten vloer uit 1865 kwam het mozaïek, bestaande uit kleine geglazuurde plavuizen in verschillende kleuren, naar boven. Het mozaïek van 40 vierkante meter verdwijnt weer onder de houten vloer. Een gedeelte kan bij rondleidingen via een luik worden bekeken.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels