nieuws

Maatschappelijk investeren moet rendabel kunnen

bouwbreed

rotterdam/pernis – Woningbouwcorporaties draaien meestal op voor de onrendabele investeringen die gepaard gaan met het opknappen van een oude stadswijk. In Rotterdam gaat dat anders. Daar investeert aannemersbedrijf Gebr. Verschoor uit Pernis in de renovatie van het vervallen Mathenesserkwartier.

Arne Verschoor weet waar hij aan begint. Hij werkt een kwart eeuw in de Maasstad en nam reeds menige herstructureringsklus voor zijn rekening. “Het is iets heel moeilijks wat je aanpakt. En dat leidt meestal tot giga-onrendabele investeringen”, spreekt Verschoor uit ervaring.

Dat moet anders kunnen, zo dacht de ondernemer. Hij maakte een deal met de woningbouwcorporaties Woonbron-Maasoever en Com.Wonen. Alle drie stoppen een half miljoen euro in een nieuwe bv, de Wijk Ontwikkelingsmaatschappij Mathenesserweg (WOM). Met het geld wordt bij de bank zo�n 6 miljoen euro geleend dat wordt gebruikt om in het vervallen Rotterdamse stadsdeel ongeveer veertig panden te kopen en grondig op te knappen.

Met de samenwerking vult Verschoor zijn orderportefeuille jaarlijks aan met 200.000 tot 300.000 euro.

Voor de bestuurder, die met zijn onderneming jaarlijks een omzet van 20 miljoen euro realiseert, vormen de extra opdrachten niet het belangrijkste voordeel van de joint venture met de sociale huisvesters. Het gaat hem vooral om het verbeteren van de samenwerking en het verhogen van het rendement van dergelijke projecten. “Ik denk dat maatschappelijk investeren ook rendabel moet kunnen.”

De relaties tussen de verschillende partijen verlopen bij de meeste herstructureringen niet altijd even soepel. Volgens de aannemer uit Pernis ligt hier een belangrijke oorzaak van de enorme verliezen die op dergelijke projecten worden gemaakt. “Als je zo�n 25 jaar door de stad loopt, krijg je, ondanks het feit dat iedereen wel lekker bezig, is langzaam het gevoel dat het contact tussen de verschillende partijen nogal te wensen overlaat”, licht Verschoor zijn belangrijkste motivatie toe.

De bv-constructie maakt het volgens Verschoor mogelijk de kosten te beperken en de communicatie te verbeteren. Met de investerende partijen is onderling een bandbreedte afgesproken waartussen de bestedingen moeten blijven. Elk jaar kijkt het trio hoe de bv het financieel doet. Verschoor: “Als er geld bij moet, dan doen we dat”.

Verbondenheid

De financiële verbondenheid is Volgens Verschoor ook een goede basis om de kennis en ervaring van alle partners op een vruchtbare manier bij elkaar te krijgen. “Corporaties zijn goed in het beheer van woningen. Wij weten alles van renovatie en nieuwbouw”, vat hij de praktische voordelen van de trojka samen. Om de begroting van de renovatieplannen rond te krijgen wordt een beroep gedaan op de gemeentelijke subsidie voor woningverbetering waar particulieren – en dus ook de WOM – een beroep op kunnen doen. Deze subsidie kan alleen worden aangevraagd als de eigenaar het pand minimaal zeven jaar in eigendom houdt.

Verschoor en de corporaties hebben daarom afgesproken de opgeknapte woningen minimaal zevenenhalf jaar na oplevering te blijven exploiteren. Verschoor: “De afspraak geldt ook voor de woningen waar we geen subsidie voor krijgen”.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels