nieuws

Koopwoning voor veel Belgen ver weg

bouwbreed

brussel – Een op de drie Belgen kan zich financieel geen eigen woning veroorloven. Dat blijkt uit de onlangs verschenen studie Home ownership at risk in Belgium van de sociologen Pascal de Decker en Veerle Geurts van de universiteit van Antwerpen. Volgens

De Decker is voor 29,3 procent van de Belgen het streven om eigenaar van een woning te worden niet meer dan een luchtkasteel. “Ook als alle mogelijke middelen, ondermeer de volledige spaarpot, worden ingezet en alle subsidies gecombineerd worden ingeschakeld, dan nog is een eigen woning voor ruim 350.000 huishoudens (15 procent) onhaalbaar”, zegt De Decker. Voorts blijken volgens de studie iets minder dan 350.000 huishoudens (14,3 procent) niet meer aan de voorwaarden te voldoen om nog tijdens hun arbeidsloopbaan een lening met een looptijd van 20 jaar te kunnen afbetalen. “Ze zijn te oud om eigenaar te worden”, luidt het botweg.

In België wordt het inderdaad voor ouderen steeds moeilijker om bij de bank een hypothecaire lening te krijgen als daar geen onroerend goed als eventueel pand tegenover staat. Volgens persberichten kunnen huishoudens met een gezinshoofd van ouder dan 45 jaar weldra geen hypothecaire lening meer krijgen. Maar verschillende banken en financiële instellingen bestempelden deze berichten in een reactie als �volkomen uit de lucht gegrepen�.

Voor de paarse federale Belgische en Vlaamse en Waalse gewestregeringen betekent het bericht dat 700.000 huishoudens in het land alleen maar kunnen dromen over het bezit van een eigen woning een jobstijding, die ze enkele maanden vóór de regionale verkiezingen kunnen missen als kiespijn. Paars in België verspreidt doorgaans alleen maar zegebulletins en premier Guy Verhofstadt is bekend (en berucht) voor de good newsshows, die hij geregeld ten beste geeft over de resultaten van zijn paarse coalitieregering.

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels