nieuws

Hofstra presenteert kilometerheffing

bouwbreed Premium

den haag – VVD-kamerlid P. Hofstra zet de kilometerheffing weer op de agenda. Het geld van zijn infraheffing moet ten goede komen aan de aanleg, onderhoud en verbetering van wegen. De btw en de accijnzen kunnen gewoon naar de schatkist blijven vloeien, zodat het plan niet per definitie meer geld voor infrastructuur oplevert. Het gisteren […]

den haag – VVD-kamerlid P. Hofstra zet de kilometerheffing weer op de agenda. Het geld van zijn infraheffing moet ten goede komen aan de aanleg, onderhoud en verbetering van wegen. De btw en de accijnzen kunnen gewoon naar de schatkist blijven vloeien, zodat het plan niet per definitie meer geld voor infrastructuur oplevert.

Het gisteren gepresenteerde plan, Naar een moderne en eerlijke infraheffing 2008-2016, is een reactie op een “lange en slappe brief” van staatssecretaris Wijn (financiën). Hofstra vindt dat het kabinet te weinig inzet toont. Vandaar dat de VVD�er nu het plan op tafel legt voor een belasting per kilometer uitgewerkt, iets wat PvdA�er P. van Heemst ooit de Hofstra-heffing noemde.

De VVD�er kiest voor een belasting op basis van milieu, veiligheid en beslag op de schaarse wegruimte. De autobelastingen bedragen ongeveer 6 miljard euro, en het aantal gereden kilometers in Nederland bedraagt 100 miljard. Om op hetzelfde bedrag uit te komen, moet de hoogte van de infraheffing uitkomen op ongeveer 6 cent per kilometer. De heffing kan echter goedkoper uitvallen voor bezitters van een schone auto, of automobilisten die weinig rijden. “Het plan is niet bedoeld om morgen in te voeren. Daar gaan eerst verkiezingen overheen”, aldus Hofstra. Hij gokt op een invoering in 2012.

Reageer op dit artikel