nieuws

EIM: samenwerken met anderen loont

bouwbreed Premium

zoetermeer – Samenwerken met andere bedrijven levert ruim driekwart van de mkb-ondernemingen een hogere winst op. Dat meldt het EIM, een onderzoeksbureau voor het midden- en kleinbedrijf.

De handen ineen slaan heeft bij 20 procent van de ondernemingen zelfs een zeer gunstig effect op het rendement.

Samenwerking zorgt volgens het EIM ook voor een hogere omzet. In 2002 realiseerde bijna tweederde van de gezamenlijk optrekkende ondernemers een omzetstijging. Bij de zelfstandig werkende bedrijven is dat percentage over dezelfde periode op 42 procent blijven hangen. In hetzelfde jaar wist ruim driekwart van de ondernemers die samenwerken de marktpositie te versterken.

De meeste ondernemingen vinden elkaar op productgebied. Daarbij wordt productie uitbesteed of de capaciteit aangevuld of op elkaar aansluitende of gelijke handelingen samen uitgevoerd. Daarnaast wordt vaak kennis gedeeld, wat vooral zeer voordelig uitpakt voor jonge bedrijven. Op die manier hoeven ze minder te investeren in innovaties die alleen mogelijk zijn als verschillende technologieën met elkaar worden gecombineerd.

Het schaalvoordeel is ook een belangrijk reden om aansluiting te zoeken bij andere ondernemingen. Hierdoor dalen de kosten en kan er voordeliger worden ingekocht.

Reageer op dit artikel