nieuws

Brits OFT kijkt naar concurrentie bij aanbestedingen

bouwbreed

londen – Het Office of Fair Trading (OFT), de Britse concurrentiewaakhond, laat een onderzoek uitvoeren naar de impact die overheidsaanbestedingen kunnen hebben op de concurrentie. Het OFT laat externe consultants kijken naar zowel de positieve als de negatieve gevolgen.

Doel is mede om in beeld te brengen in welke specifieke marktsegmenten de manier waarop de overheid aanbesteedt de concurrentie beïnvloedt, bijvoorbeeld door het moeilijker te maken voor nieuwe toetreders of kleinere bedrijven om mee te bieden.

Het OFT beval in een eerder rapport al aan dat de overheid �goed moet kijken naar het aantal en de aard van de leveranciers die nodig zijn voor een goede concurrentie�. Onder bepaalde omstandigheden zou de OFT bepaalde aanbestedingen zelf kunnen onderzoeken. Het bureau stelt zelf dat de overheid, ook al heeft ze een grote inkoopkracht, alle baat heeft bij voldoende concurrentie om �waar voor je geld� te krijgen.

Het onderzoek sluit aan bij toenemende kritiek op de aanbesteding van grote pfi-projecten. Door de langdurige, ingewikkelde en kostbare procedure is het aantal inschrijvers vaak op de vingers van één hand te tellen. Recent werd een groot ziekenhuis in Birmingham aanbesteed waarbij uiteindelijk slechts één bedrijf daadwerkelijk inschreef.

Reageer op dit artikel