nieuws

Bouwmaterialenconcern CRH onder vuur om Israëlische muur

bouwbreed Premium

dublin – Het Ierse bouwmaterialenconcern CRH, dat ook grote belangen heeft in Nederland, is in eigen land onder vuur gekomen wegens zijdelingse betrokkenheid bij de bouw van de Israëlische scheidingsmuur.

Amnesty International beschuldigt CRH ervan dat het in strijd handelt met de VN-norm over de verantwoording van internationale bedrijven ten aanzien van de mensenrechten. Amnesty heeft de brief verstuurd aan de vooravond van de rechtszaak over de West Bank muur voor het Internationale Gerechtshof in Den Haag.

CRH – eigenaar van onder meer Gamma en Heras Hekwerken – heeft een belang van 25 procent in de Ierse cementfabriek Nesher. Het Ierse concern onderhandelt bovendien over uitbreiding van dit belang tot 50 procent. Nesher is de grootste leverancier van cement in Israël en levert ook veel cement voor de omstreden scheidingsmuur.

In het Ierse parlement zijn vragen gesteld over de rol van CRH. Parlementslid L. O�Donnell, noemt het tegenover de Sunday Business Post �schokkend� dat een Iers bedrijf bij dit project betrokken is. Volgens O�Donnell, die de muur zelf heeft gezien, zouden aandeelhouders van CRH �zich ernstig zorgen moeten maken om met de muur te worden vereenzelvigd�.

Volgens een woordvoerder van het bedrijf is CRH gedeeltelijk eigenaar van een bedrijf dat cement maakt. “We zijn absoluut niet betrokken bij de constructie van de muur”.

Mogelijk zal CRH, waar oud-ABN Amro topman J.M. de Jong sinds kort commissaris is, volgende week bij de bekendmaking van de jaarcijfers verder op de zaak ingaan.

Reageer op dit artikel