nieuws

Adecco Bouw kiest voor sterfhuisconstructie

bouwbreed Premium

rotterdam – De verkoop van Adecco Bouw aan Brouwer is niets meer dan “een ordinaire sterfhuisconstructie”. Dat vindt een groot deel van het personeel van de landelijke uitzender in de bouw. De betrokken werknemers koken van woede.

De personeelsleden vrezen dat een groot deel van hen op straat komt te staan na de verkoop, die voor begin volgende maand staat gepland.

“Momenteel zitten 70 van de in totaal 170 werknemers thuis. Ze worden doorbetaald, dus dat kost handen vol geld. De verliezen voor Adecco Bouw lopen alleen maar op”, laat een medewerker van de enig overgebleven vestiging, in Rotterdam, weten. “Brouwer, die zijn zaak eerder verkocht aan Adecco, moet het weer overnemen. Hij heeft kennis van de bouw, maar ook jarenlang stilgezeten. Ik kan u verzekeren: de kans dat het fout gaat, is levensgroot.”

Bij de werknemers leeft daarom het idee dat Adecco Bouw bewust afkoerst op een sterfhuis. De activiteiten worden verkocht zodat de uitzender niet hoeft op te draaien voor afvloeiingsregelingen. “Dit is bijzonder laag bij de grond. Jongens die keihard werken worden zonder pardon aan de kant gezet. Schandalig voor een wereldwijd opererend concern dat 900 miljoen in de pot heeft zitten.”

Adecco verkoopt zijn bouwtak omdat het bedrijfsonderdeel met verlies draait, weet vakbondsbestuurder H. van den Wijngaard van FNV Bouw. “Adecco is een ontzettend commercieel bedrijf”, zegt hij. “Beursgenoteerd en dus uit op winst. De bouwtak leed vorig jaar verlies en de marktomstandigheden zijn niet rooskleurig.”

Tot anderhalf jaar terug werkte de uitzender in de bouw nog onder de namen Bouwpoint Bouw- en Timmerwerken, Top Groep Nederland en Brouwer Personeel. De drie zijn sindsdien opgegaan in Adecco Bouw. Van den Wijngaard ontkent niet dat hij het merkwaardig vindt dat Adecco Bouw nu in handen komt van de voormalig eigenaar van Brouwer Personeel. Temeer ook omdat Brouwer naar verluid niets voor Adecco Bouw betaalt.

“Maar we willen hem toch een kans geven”, aldus Van den Wijngaard. “Alle arbeidsvoorwaarden blijven in stand. Bovendien kent Brouwer het klappen van de zweep en hij heeft een naam hoog te houden.”

De vakbondsman verwacht niettemin dat Brouwer na de overname het mes zal zetten in de organisatie. “Hij zal vast kritisch naar het werknemersbestand kijken. Maar we kunnen er niet omheen dat het momenteel voor detacheerders in de bouw een buitengewoon lastige markt is.”

De directeur van Adecco Bouw noch het hoofdkantoor van Adecco was gisteren bereid commentaar te geven op de onrust onder het personeel.

Reageer op dit artikel