nieuws

Zeesluis Delfzijl eerder vervangen

bouwbreed

delfzijl – De oude zeesluis in Delfzijl moet op korte termijn worden vervangen door een langere en modernere sluis. Dat vinden vertegenwoordigers van het Nederlandse CDA en het Duitse CDU, die bijeen kwamen in het Duitse Emden. Volgens de christen-democraten kan de sluis een belangrijk centrum worden in de handelsroute naar Oost-Europa en Scandinavië, maar […]

delfzijl – De oude zeesluis in Delfzijl moet op korte termijn worden vervangen door een langere en modernere sluis. Dat vinden vertegenwoordigers van het Nederlandse CDA en het Duitse CDU, die bijeen kwamen in het Duitse Emden. Volgens de christen-democraten kan de sluis een belangrijk centrum worden in de handelsroute naar Oost-Europa en Scandinavië, maar hij moet dan op korte termijn geschikt worden gemaakt voor veel grotere schepen.

In de huidige plannen van het kabinet is de oude zeesluis pas over dertig jaar toe aan vervanging. Zes Nederlandse CDA-kamerleden, die bij de bijeenkomst in Emden aanwezig waren, willen vanaf maart een intensieve lobby n voeren voor het naar voren halen van de opknapbeurt. De Duitse en Nederlandse christen-democraten streven ernaar het gebied rond de Eemsmonding als één groot havengebied te ontwikkelen. Door obstakels van spoor- en wegverbindingen weg te nemen, kan het Noorden de concurrentie met Rotterdam als vervoersknooppunt beter aan.

Door belangrijke vervoersroutes rond de Eemsmonding aan te wijzen als Trans-Europees Netwerk (TEN) kan bovendien toegang worden verkregen tot een flinke pot Europese subsidies. Voor het ontwikkelen van TEN-routes is 60 miljard euro beschikbaar.

Reageer op dit artikel